Nu sætter politiet ind med sommerspritkontrol


Billede: Rådet for Sikker Trafik

Fra i dag og seks uger frem sætter politiet ekstra fokus på spirituskørsel. Erfaringen viser nemlig, at alt for mange tager bilen med for meget alkohol i blodet, når sommeren er over os (regionale tal).
 
Sommeren er en af de perioder, hvor der sker flest spritulykker på vejene. Derfor sætter politikredsene fra i dag og seks uger frem ekstra fokus på at tjekke bilisternes promiller. Det er der brug for. Sidste år sigtede politiet i gennemsnit 18 personer om dagen for spirituskørsel i løbet af juni og juli, viser tal fra Rigspolitiet.

- Vi ved, at de fleste danskere tager afstand fra spritkørsel, og derfor er det bekymrende, at der er så mange, der stadig kører bil, når de har drukket for meget. Man gambler ikke blot med sin egen og andres sikkerhed, men også med sit eget kørekort, siger Morten Wehner, seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik.

I en ny undersøgelse fra Rådet for Sikker Trafik og analyseinstituttet Wilke svarer 5 % af bilisterne, at de inden for det seneste år har kørt bil, selv om de måske havde drukket for meget alkohol. Det svarer til 150.000 personer - eller cirka fire gange så mange mennesker, som der er plads til i Danmarks største fodboldstadion Parken.

En af de politikredse, der er hårdest ramt af spritulykker på vejene, er Midt- og Vestjylland. Og der er politiet også klar til at stoppe og kontrollere bilisterne hele sommeren.

- Når man mødes om sommeren, så bliver en øl ofte til flere, end man måske regnede med. Og vi ser desværre, at der er mange, der tager chancen og forsøger at køre alligevel. Det er et problem, da spritkørsel er skyld i alt for mange alvorlige ulykker på vejene hvert år, som kunne have været undgået, siger Jørgen Christensen, politikommissær hos Midt- og Vestjyllands Politi.

Kampagne advarer: spritkontrol forude!

Foruden politiets sommerkontroller sætter Rådet for Sikker Trafik og kommunerne også ind med den landsdækkende kampagne, "Klar til et pust?", der minder bilisterne om, at hele sommeren er der risiko for at blive stoppet af politiet. Kampagnen kører på sociale medier og kan også ses på plakater langs vejene.

Selv om antallet af spritulykker faldt lidt sidste år, så er der stadig alkohol involveret i hver 5. trafikdrab i Danmark, viser tal fra Vejdirektoratet. Og særligt i år kan opfordringen til at lade bilen stå være ekstra aktuel, frygter Rådet for Sikker Trafik. For efter to år med forsamlingsforbud og aflyste fester og koncerter, går vi nu ind i en sommer uden restriktioner, hvor koncertsteder, festivaler, by- og kræmmermarkeder etc. melder om udsolgt og udsigt til masser af festglade mennesker.

- Det bedste du kan gøre, før du tager ud til sommerens arrangementer, er at planlægge på forhånd, hvordan du kommer hjem fra festen eller koncerten. Så bliver du ikke fristet til at tage bilen efter at have drukket. For selv om du ikke føler dig fuld, så kan promillen stadig være for høj til at køre lovligt, siger Morten Wehner, seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik.
Fakta: Antal sigtede for spirituskørsel - fordelt på måneder i 2021 (kilde: Rigspolitiet):

Januar: 368
Februar: 341
Marts: 363
April: 410
Maj: 444
Juni: 491
Juli: 590
August: 437
September: 464
Oktober: 455
November: 399
December: 412
I alt hele året: 5.174
Sigtet for spritkørsel - juni, juli og august - fordelt på politikredse i 2021:

Nordjylland: 141
Østjylland: 113
Midt- og Vestjylland: 172
Sydøstjylland: 150
Syd- og Sønderjylland: 122
Fyn: 134
Sydsjælland og Lolland-Falster: 131
Midt- og Vestsjælland: 168
Nordsjælland: 95
Københavns Vestegn: 86
København: 181
Bornholm: 25

Rådet for Sikker Trafik Flere artikler

Lokalplan for Solrød Strandvej øst for Solrød Center med tilhørende kommuneplantillæg

Af Jan Færch, byrådsmedlem og gruppeformand for Det Konservative Folkeparti i Solrød Kommune

Nye tal: Mange flere medlemmer i idrætsforeningerne i Solrød Kommune

Af Morten Scheelsbeck, formand for Kultur-, Idræts- og Fritidsudvalget i Solrød Kommune

Der er sagt og skrevet meget om padeltennis de seneste uger…

Af Morten Scheelsbeck, formand for byrådets kultur-, idræts- og fritidsudvalg, Det Konservative Folkeparti, Solrød Kommune

Solrød Kommunes nye kultur- og fritidspolitik er nu undervejs

Af Morten Scheelsbeck (K), byrådsmedlem og formand for byrådets kultur-, idræts- og fritidsudvalg

Halvdelen af lejlighederne i Green Hills er udlejet

Halvdelen af fyrtårnsprojektet Green Hills i Solrød er udlejet: "Vi har aldrig oplevet så stor interesse"

Uglegårdskolen får 4.800 kr. fra skolemælkslegatet til at stable kopper

Pressemeddelelse fra Mejeriernes Skolemælksordning den 1. december 2022

12. dec. kl. 19-21: Debat og foredrag om at leve bæredygtigt

LOF inviterer til foredrag i Solrød og at leve bæredygtigt med Jesper Dalgaard Pøhler


ANNONCERING solrodnyt.dk · Nyhedsbrevsolrodnyt.dk

Annoncering på solrodnyt.dk
Flere placeringsmuligheder
Fra 75 kr./uge

Book online


Nyhedsbrev

Flere end 6.100 modtagere pr. udgivelse
Mandag og/eller fredag
Fra 300 kr./uge

Book online