Køge Bugt-borgmestre til transportministeren: Vi er bekymrede over Lynetteholm-slam

14. oktober 2021

Det store københavnske udviklingsprojekt Lynetteholmen vil medføre, at 2,5 mio. kubikmeter slam skal dumpes i havet nær ved Køge Bugt. Det bekymrer Køge Bugt-borgmestrene, der tirsdag på et møde delte deres bekymring med transportministeren.

For at kunne bygge den kunstige halvø Lynetteholmen ud for Refshaleøen i København skal der fjernes enorme mængder af slam, som efter planen skal dumpes i havet nær ved Køge Bugt, men Køge Bugt-borgmestrene er bekymrede for, at konsekvenserne af den handling ikke er undersøgt godt nok.

Det var et af de budskaber, som Køge Bugt-borgmestrene tirsdag afleverede til transportminister Benny Engelbrecht, da de var inviteret til møde med ministeren om netop Lynetteholmen.

På mødet deltog borgmester i Solrød Kommune Niels Hörup, borgmester i Stevns Kommune Anette Mortensen, borgmester i Greve Kommune Pernille Beckmann og 2. viceborgmester i Køge Kommune Mette Jorsøe.


Borgmestrene rejste bl.a. bekymring over, hvordan dumpningen af de planlagte 2,5 mio. kubikmeter slam vil komme til at påvirke havmiljøet og dyrelivet i Køge Bugt og Østersøen samt strandene, turismen, fritidsfiskeriet og erhvervsfiskeriet i området.

”Der er ingen tvivl om, at Lynetteholmen er et stort udviklingsprojekt, som kan medføre meget positivt og bl.a. sikre København mod oversvømmelser, men i en tid, hvor biodiversiteten er så stærkt under pres, er det ekstra nødvendigt, at vi er opmærksomme på, hvordan udviklingen påvirker vores miljø. Man løser ikke et miljøproblem ved at flytte problemet til et andet sted. Det skaber blot et andet miljøproblem,” siger borgmester Niels Hörup og fortsætter:

”I kommunerne arbejder vi med at reducere kvælstofudledning og på anden vis reducere miljøpåvirkninger, så vi kan passe godt på vores miljø. Derfor er vi naturligvis også bekymrede over de konsekvenser, dumpningen af så store mængder slam nær Køge Bugt kan få for vandmiljøet i Køge Bugt, som i forvejen er sårbart,” siger borgmester Niels Hörup.

Opfordringen til ministeren lød bl.a. på at undersøge andre muligheder for håndtering af de enorme mængder af slam og til at holde stram snor i, hvordan man sikrer sig, at lovgivningen bliver overholdt, og at der bliver taget hensyn til og taget godt hånd om miljøet.   

Mangelfuld information
Under mødet bekræftede Benny Engelbrecht, at beslutningen om at dumpe slam nær Køge Bugt hviler på forligskredsen på Christiansborg, og ministeren fortalte samtidig, at Køge Bugt kommunerne ikke har været informeret tids nok om det omfangsrige projekt. Køge Bugt kommunerne fik derfor tilbud om et fælles informationsmøde mellem ministeriet og de fire byråd.

Ministeriet vil desuden besvare en række af de spørgsmål, der ikke blev drøftet på mødet, skriftligt.

Kilde: Solrød Kommune


Flere artikler

Valg til Folkeoplysningsudvalget

20-01-2022
Den 7. februar 2022 kl. 19 afholder Solrød Kommune valg til Folkeoplysningsudvalget. Valget finder sted på Solrød Bibliotek og kulturhus 1. sal.

Kviktestcenter i Havdrup lukker

20-01-2022
Sidste dag for at få en kviktest i Havdrup Idrætscenter er søndag den 23. januar 2022. Herefter lukker kviktestcenteret, men det vil fortsat være muligt at få en kviktest ved stationspladsen i Solrød Center.

Nu spørger byrådet dig: Hvad synes du om at bo i Solrød Kommune?

20-01-2022
Tirsdag den 18. januar 2022 modtager alle solrødder over 18 år en borgertilfredshedsundersøgelse i e-Boks, hvor borgerne kan komme med både ris og ros til kommunen.

Byrådsmødet bliver afholdt digitalt

06-01-2022
Det ekstraordinære byrådsmøde fredag den 7. januar 2022 afholdes digitalt. Mødet optages og kan efterfølgende ses på kommunens hjemmeside.

Borgmester Niels Hörups nytårshilsen 2021

30-12-2021
Året går nu snart på hæld, og traditionen tro sender borgmester Niels Hörup en nytårshilsen til alle borgere.

Ekstraordinære byrådsmøder i januar

23-12-2021
Der afholdes to ekstraordinære byrådsmøder i januar måned. Møderne er åbne for offentligheden.

Nu kan du se den nye kommuneplan for Solrød Kommune

23-12-2021
Byrådet vedtog den 20. december 2021 Solrød Kommuneplan 2021.

Godkendt: Planen for, hvordan Solrød Kommune kan udvikle sig, er nu klar

23-12-2021
Efter en bred borgerinddragelse har et flertal i byrådet nu godkendt den plan, der sætter de overordnede rammer for mulighederne for udviklingen af Solrød Kommune – Kommuneplan 2021. På baggrund af borgernes tilbagemeldinger er der bl.a. taget tre byudviklingsområder i Havdrup ud af kommuneplanen.

Byrådet har godkendt planen for beskæftigelsesområdet i 2022

23-12-2021
Den plan, der skal hjælpe Solrød Kommunes borgere i arbejde og samtidig sikre, at Solrød Kommune bliver ved med at ligge helt i top på beskæftigelsesområdet, er nu godkendt af byrådet.

Sådan påvirker restriktionerne Solrød Kommune

20-12-2021
Her kan du læse, hvordan de nye corona-restriktioner påvirker de kommunale faciliteter.


ANNONCERING solrodnyt.dk · Nyhedsbrevsolrodnyt.dk

Annoncering på solrodnyt.dk
Flere placeringsmuligheder
Fra 75 kr./uge

Book online


Nyhedsbrev

Flere end 6.100 modtagere pr. udgivelse
Mandag og/eller fredag
Fra 300 kr./uge

Book online