Kender du dine minimumsrettigheder som funktionær?

16. august 2021

Hvis du er funktionær, er du godt beskyttet efter lovgivningen. Det er bare slet ikke sikkert, at du er opmærksom herpå.

Langt de fleste på det danske arbejdsmarked er ansat som funktionær eller på funktionærlignende vilkår. Det er derfor en god idé at være sat ind i funktionærlovens beskyttelsesregler og kende til sine minimumsrettigheder.

De ansættelsesretlige regler kan være komplekse, så det kan være en god idé at rådføre dig hos en erfaren advokat i arbejdsret.

Betingelserne for at være funktionær
Man er omfattet af funktionærloven, når man arbejder 8 timer eller mere ugentligt, er undergivet en arbejdsgivers instruktioner, og enten er handels-/kontormedhjælper, beskæftiget ved køb eller salg, kontorarbejde, lagerekspedition, teknisk eller klinisk bistandsydelse af ikke-håndværks- eller fabriksmæssigt art, eller ens arbejde primært består i på vegne af en arbejdsgiver at lede eller føre tilsyn med andres arbejde.

Funktionærlovens minimumsrettigheder
Funktionærloven og ferieloven fastsætter nogle minimumsregler for funktionærer.

Som funktionær har du ret til fuld løn under ferie og sygdom. Du har desuden et længere opsigelsesvarsel end almindeligt timelønnede. Derudover har du krav på godtgørelse ved usaglig opsigelse efter 1 års ansættelse og minimalerstatning ved fritstilling.

Opsigelsesvarsler
Som udgangspunkt kan du, som funktionær, sige op med en måneds varsel til en måneds udgang, dog med undtagelse af ansættelse på prøvetid eller midlertidig ansættelse.

Det indebærer, at din anciennitet er afgørende for dit opsigelsesvarsel. Ved under 6 måneders ansættelse er der 1 måneds opsigelse, ved 6 måneder til 3 års ansættelse er der 3 måneders opsigelse, ved 3-6 års ansættelse er der 4 måneders opsigelse, ved 6-9 års ansættelse er der 5 måneders opsigelse, og ved over 9 års ansættelse er der 6 måneders opsigelse.

Ansat på funktionærlignende vilkår
Der kan i din ansættelseskontrakt være aftalt vilkår, som enten helt eller delvist følger funktionærloven. Herefter afhænger det af aftalen, om du har ret til samme beskyttelse som en funktionæransat. Det betyder, at du i din overenskomst kan være omfattet af specifikke bestemmelser i funktionærloven og dermed være ansat på funktionærlignende vilkår, som giver dig de samme opsigelsesregler og krav på løn under sygdom og ferie som en funktionær.

Du bør, som læser, ikke lade artiklen stå alene i forhold til konkrete, juridiske problemer, men derimod søge individuel rådgivning i form af at konsultere en advokat. Vær også opmærksom på, at artiklen kan være forældet, også efter ganske kort tid f.eks. på grund af praksisændringer eller på grund af ændret lovgivning.


Flere artikler

Tænk på klimaet - sådan lever du et mere bæredygtigt liv

21-10-2021
Alle har en pligt til i hvert fald at forsøge og leve mere bæredygtigt. Du kan gøre dette på mange måder, både store og små

Tips til din jagttur

19-10-2021
Få nogle gode tips med i jagttasken, så du kan sørge for at forbedre din jagttur så meget som muligt

Sådan vælger du den rette tandlæge for dig

04-10-2021
Det er vigtigt, at man tager sig godt at sine tænder. Dette indebærer også, at man husker at tage til tandlægen

Drømmer du om at komme lidt væk fra byen? Læs med her!

29-09-2021
Leder du efter nogle ideer eller måske bare en god undskyldning for at komme lidt væk fra byen, så er du kommet til det rette sted. Det er nemlig lige, hvad du vil få i denne artikel.

Sådan kommer du i god form efter din fødsel

28-09-2021
Der kan ikke være nogen tvivl om, at det slider på kroppen at komme gennem både graviditet og fødsel

Går du igennem en svær skilsmisse? Læs med her

20-09-2021
Det kan godt føles som en lang og meget besværlig proces, når I skal til at gå igennem skilsmissen. Du sidder måske også med mange spørgsmål, og det kan være svært at overskue nogle af de ting, der skal til at ske. Vi giver dig i denne artikel nogle gode råd til, hvordan det kan blive nemmere for dig at håndtere sagen

Guide: Her er den nye iPhone 13

14-09-2021
Er du en af dem, der i længere tid utålmodigt har ventet på, at Apple ville lancere deres nyeste iPhone 13, er ventetiden nu ovre.

Afslut et godt samarbejde med en fratrædelsesaftale

13-09-2021
En fratrædelsesaftale giver mulighed for at afslutte et godt samarbejde på en mere værdig måde

Sjov på hjul for alle aldersgrupper

08-09-2021
Uanset om du har en drøm om at lære at skate, eller du har været i sporten i mange år, så er det altid rart at have udstyr, der er helt up to date

Du kan nemt få hjælp til bogføring uanset mængden af arbejde

02-09-2021
Uanset behovet i din virksomhed kan du nemt finde en ny medarbejde til regnskab, som er klar til at træde til med kort varsel


ANNONCERING solrodnyt.dk · Nyhedsbrevsolrodnyt.dk

Annoncering på solrodnyt.dk
Flere placeringsmuligheder
Fra 75 kr./uge

Book online


Nyhedsbrev

Flere end 6.100 modtagere pr. udgivelse
Mandag og/eller fredag
Fra 300 kr./uge

Book online