DEMOKRATI, LOKALE FOLKEAFSTEMNINGER OG POPULISME

21. januar 2021

Ved første øjekast, så lyder det som en sympatisk ide at sende flere emner og sager til lokale folkeafstemninger – Det må jo være demokrati i fineste form. Men NEJ.. det er nærmere populisme i sin fineste (eller værste) form – og det skal jeg gerne uddybe.

Hvis vi skal sende alle store beslutninger til folkeafstemning, så sætter vi al udvikling i stå. Det gør vi af den helt simple grund, at kun dem som lige er berørt, ville engagere sig.

Eksempel: En børnehave er slidt, kræver omfattende istandsættelse og der er kapacitet nok i nærområdet til at optage børnene.

Indstilling: Institutionen skal lukkes, hvilket jo giver meget god mening for fællesskabet.

Dem som ville engagere sig i folkeafstemningen, ville være forældre og ansatte omkring institutionen og de vil gøre det med største ildhu. Folk som ikke har nogen tilknytning eller pasningsbehov af børn ville næppe engagere sig – og dermed heller ikke stemme. Derfor bliver det en meget lille gruppe, uden repræsentativ forankring som kommer til at bestemme. Og det er i hvert fald ikke demokrati.


I sådan et system vil der aldrig blive truffet en upopulær beslutning, tilpasset udgifter eller lavet en prioritering. Det vil kun være tilvalg og aldrig fravalg.

Næste dilemma – Hvilke beslutninger er ”store” og kræver afstemning og hvilke er så små, at vi kan overlade det til byrådet, fx lukning af en institution, en ny kommuneplan eller det årlige budget?

Hvert 4. år vælges 19 byrådsmedlemmer til at træffe beslutninger om anvendelsen af skattekroner på borgernes vegne. I må derfor retteligt forvente, at disse 19 medlemmer sætter sig ind i sagerne og med afsæt i den politiske baggrund de har, træffer beslutningerne for dig.

Hvis du synes, de gør det forkert, så stem på nogle andre – eller endnu bedre – meld dig ind i et parti og giv dit bidrag til at gøre det rigtige for dig.

Jeg vil godt gå så langt som til at garantere, at INGEN i Byrådet sidder der for at chikanere borgerne. Langt de fleste gør det, fordi de brænder for deres lokalområde og vil være med til at udvikle og forbedre det. Det er ikke altid nemt (eller populært), men vi forsøger at gøre det så godt, vi kan – og dét på hele kommunens vegne.

Med venlig hilsen
Kim Sunesen
Byrådsmedlem
Formand for Familie- og Uddannelsesudvalget 


Flere artikler

Debatten om kommunekassen og Erhvervskilen og Green Hills

19-04-2021
I sommeren 2019 rasede debatten om byggemodningen af Erhvervskilen og Green Hills ville koste kommunekassen mindst 50 mio kr.

Ramasjang Redder Frøerne - Vil du være med?

19-04-2021
Ramasjang og DR har sat sig for at redde en gruppe dyr i Danmark – nemlig frøerne. Det kan dig og din familie også være med til i den kommende tid, hvor der både er TV, læringsmateriale og liveevents om frøer.

Online foredrag om psykisk sygdom

19-04-2021
Solrød Bibliotek og Kulturhus inviterer dig til online foredrag med overlæge og ph.d Bjørn H. Ebdrup fra Psykiatrisk Center Glostrup.

Læsestof til en god Ramadan

15-04-2021
Ramadanen fejres i år mellem den 13. april og den 12. maj. Det marker vi med en liste over bøger for både børn og voksne. God Ramadan!

Aflever inden 6. maj og undgå gebyrer

15-04-2021
Vi begynder at tilskrive gebyrer igen den 6. maj. Det vil sige, at du skal aflevere inden 6. maj for at undgå gebyrer og bøder. Du kan allerede nu aflevere i vores click & collect-tider eller postkasserne.

Kommunens største handelsstandsforening inviterede på borgmester-kaffe

15-04-2021
Både coronakrisen, digitalisering og nethandel var blandt samtaleemnerne, da borgmester Niels Hörup besøgte Solrød Centerforening som en del af kommunens virksomhedsindsats.

Grøn melder klar til sommer med fællesskab og livemusik – og dobbelt så mange koncertdage

15-04-2021
Publikum kan godt begynde at glæde sig: Til sommer står den nemlig på fest, fællesskab og livemusik i absolut topklasse, når danskerne inviteres med til hele 16 gange Grøn Koncert rundt om i landet. Tuborg og Muskelsvindfonden er klar med en ambitiøs plan for en ansvarlig afvikling af sommerens koncerter. Dette vil bl.a. betyde, at publikum bliver inddelt i sektioner på koncertpladserne, der kan skaleres op og ned efter myndighedernes anbefalinger.

Feriehjælp: Dansk Folkehjælp forventer at sætte trist rekord

15-04-2021
I 2020 modtog Dansk Folkehjælp ansøgning om feriehjælp fra 5.765 børnefamilier, hvilket udgjorde en stigning på 50% i forhold til 2019. Frem til den 30. april kan fattige danskere igen søge om Feriehjælp hos organisationen, og generelsekretær Klaus Nørlem spår, at antallet af ansøgere igen i år vil sætte en trist rekord. Det skyldes primært Corona-krisen – der har ramt den fattigste del af befolkningen hårdt.

Bliver det nye biogasanlæg bygget på et naturbeskyttet § 3-område?

12-04-2021
I forbindelse med det kommende biogasbyggeri i Solrød har kommunen undladt at undersøge byggearealets naturstatus som helt særligt § 3 naturbeskyttet område. Foreningen Bevar Naturen i Solrød har derfor indklaget Solrød Kommunes miljøgodkendelse af Solrød Bioenergi ApS til Miljø- og Fødevareklagenævnet.

Filmaften i Karlslunde Sognegård

12-04-2021
Alle er velkommen til filmaften i Karlslunde Sognegård. Vi ser filmen "Gravity" tirsdag d. 27. april, Kl. 19:00 til kl. 21:45.


ANNONCERING solrodnyt.dk · Nyhedsbrevsolrodnyt.dk

Annoncering på solrodnyt.dk
Flere placeringsmuligheder
Fra 75 kr./uge

Book online


Nyhedsbrev

Flere end 6.100 modtagere pr. udgivelse
Mandag og/eller fredag
Fra 300 kr./uge

Book online