SOCIALDEMOKRATIET SIGER NEJ TIL NYT STORT BIOGASANLÆG I SOLRØD KOMMUNE

18. januar 2021

I Socialdemokratiet er vi positive over for kloge og fornuftige klimatiltag, der kan være med til at sikre bedre vilkår for klimaet i fremtiden. Der er ingen tvivl om, at klimaudfordringen er her, og at der er er behov for handling.

Vi har pligt til at understøtte den grønne omstilling lokalt, og det tager vi gerne ansvar for. Men vi gør det ikke med hovedet under armen. Derfor vil vi heller ikke være med til at omdanne Solrød Kommune til affaldsdepot for al madaffald fra hele Sjælland.

Derfor stemmer vi imod endnu et stort biogasanlæg i Solrød Kommune. Nok er nok – vi har ikke behov for to biogasanlæg klods op af hinanden i Solrød Kommune.

Samlet set bliver de to biogasanlæg til Sjællands største bioaffaldsdepot med håndtering af 480.000 tons affald om året, hvoraf de 130.000 tons er madaffald fra de andre sjællandske kommuner. At placere Sjællands største bioaffaldsdepot i en af Sjællands mindste kommuner er mildest talt en dårlig ide. I Solrød Byråd burde vi i stedet have fokus på at få løst de nuværende problemer på det eksisterende anlæg, hvor vi fra borgere hører, at lugtgenerne er blevet værre, der er mange generende fakkeltændinger, der mangler afskærmende beplantning osv.Når man ser isoleret på biogasproduktion, er det en samfundsmæssig dyr og kortsigtet løsning i den grønne omstilling. I nær fremtid kommer grøn strøm til at spille den afgørende rolle i vores energiforsyning, og Folketinget har også fornyligt lavet en bred aftale, efter anbefaling fra Klimarådet, hvor udfasning af gasfyr i de danske hjem, er en del af løsningen til at nå i mål med den grønne omstilling. Derfor er det visionsløst at fortsætte med at øge biogasproduktionen i Solrød Kommune.

Et eksempel på en anden og smartere løsning kan man finde i Vordingborg Kommune, hvor de netop har besluttet at lave en solcellepark, der skal forsyne 25.000 boliger med grøn strøm. En mark med solceller giver ingen lastbiler, ingen lugt og intet støj. Det er smart.
 
I Solrød Kommunes netop vedtagne klimaplan konkluderes det da også, at det største CO2-reduktionspotentiale i Solrød Kommune er udfasning af olie- og gasfyr og erstatte den individuelle energiforsyning med fjernvarme eller grøn strøm. På seneste byrådsmøde i december måtte Venstre da også erkende, at endnu et biogasanlæg ikke er en forudsætningen for, at Solrød Kommune kan nå de lokale målsætninger i klimaplanen. Tak til Venstre i Solrød for den erkendelse. Men hvorfor så holde fast i planerne om at bygge et nyt biogasanlæg ved siden af det eksisterende?
 
Det er til at forstå, at de øvrige sjællandske kommuner synes. det er en god ide, at Solrød skal håndtere deres madaffald. Men det er altså Solrød Kommune, der skal leve med 14.250 flere lastbiler om året, i et område hvor byrådet for kort tid siden besluttede at give grønt lys til etablering af et logistikcenter. Med tanke på den store bekymring for gener, øget lastbilskørsel, støj og møg, som blev italesat af mange borgere i Solrød Kommune i forbindelse med dette projekt, så mener vi ikke, at denne bekymring skal kvitteres med yderligere belastning af området. Det kan vi ikke være bekendt.
 
Havde vi i byrådet i stedet fundet en fælles løsning med en mindre udbygning der omhandlede kildesorteret organisk dagrenovation i lille målestok med fokus på Solrøds eget madaffald, ville projektet så småt begynde at give mening, og så havde Socialdemokratiet sandsynligvis haft en anden holdning til projektet.

 

Derfor kigger vi ind i et projekt med betydeligt flere minusser end plusser, og vores konklusion er, at der ikke er nogen nytteværdi for Solrød Kommune - tværtimod. Nytteværdien for Danmark er samtidig minimal. Det kan derfor ikke forsvares at belaste Solrød Kommune og Solrød Kommunes borgere med flere lastbiler, mere støj og flere lugtgener. Jeg håber, at resten af Solrød Byråd kommer til samme konklusion.
 
Hvis store biogasanlæg var svaret på alle spørgsmål i klimaudfordringen, kan man jo undre sig over, at der ikke er flere kommuner, der går rundt med lignende byggeplaner. Det kan man jo tænke lidt over.
 
Jonas Ring Madsen
Borgmesterkandidat
Socialdemokratiet


Flere artikler

Debatten om kommunekassen og Erhvervskilen og Green Hills

19-04-2021
I sommeren 2019 rasede debatten om byggemodningen af Erhvervskilen og Green Hills ville koste kommunekassen mindst 50 mio kr.

Ramasjang Redder Frøerne - Vil du være med?

19-04-2021
Ramasjang og DR har sat sig for at redde en gruppe dyr i Danmark – nemlig frøerne. Det kan dig og din familie også være med til i den kommende tid, hvor der både er TV, læringsmateriale og liveevents om frøer.

Online foredrag om psykisk sygdom

19-04-2021
Solrød Bibliotek og Kulturhus inviterer dig til online foredrag med overlæge og ph.d Bjørn H. Ebdrup fra Psykiatrisk Center Glostrup.

Læsestof til en god Ramadan

15-04-2021
Ramadanen fejres i år mellem den 13. april og den 12. maj. Det marker vi med en liste over bøger for både børn og voksne. God Ramadan!

Aflever inden 6. maj og undgå gebyrer

15-04-2021
Vi begynder at tilskrive gebyrer igen den 6. maj. Det vil sige, at du skal aflevere inden 6. maj for at undgå gebyrer og bøder. Du kan allerede nu aflevere i vores click & collect-tider eller postkasserne.

Kommunens største handelsstandsforening inviterede på borgmester-kaffe

15-04-2021
Både coronakrisen, digitalisering og nethandel var blandt samtaleemnerne, da borgmester Niels Hörup besøgte Solrød Centerforening som en del af kommunens virksomhedsindsats.

Grøn melder klar til sommer med fællesskab og livemusik – og dobbelt så mange koncertdage

15-04-2021
Publikum kan godt begynde at glæde sig: Til sommer står den nemlig på fest, fællesskab og livemusik i absolut topklasse, når danskerne inviteres med til hele 16 gange Grøn Koncert rundt om i landet. Tuborg og Muskelsvindfonden er klar med en ambitiøs plan for en ansvarlig afvikling af sommerens koncerter. Dette vil bl.a. betyde, at publikum bliver inddelt i sektioner på koncertpladserne, der kan skaleres op og ned efter myndighedernes anbefalinger.

Feriehjælp: Dansk Folkehjælp forventer at sætte trist rekord

15-04-2021
I 2020 modtog Dansk Folkehjælp ansøgning om feriehjælp fra 5.765 børnefamilier, hvilket udgjorde en stigning på 50% i forhold til 2019. Frem til den 30. april kan fattige danskere igen søge om Feriehjælp hos organisationen, og generelsekretær Klaus Nørlem spår, at antallet af ansøgere igen i år vil sætte en trist rekord. Det skyldes primært Corona-krisen – der har ramt den fattigste del af befolkningen hårdt.

Bliver det nye biogasanlæg bygget på et naturbeskyttet § 3-område?

12-04-2021
I forbindelse med det kommende biogasbyggeri i Solrød har kommunen undladt at undersøge byggearealets naturstatus som helt særligt § 3 naturbeskyttet område. Foreningen Bevar Naturen i Solrød har derfor indklaget Solrød Kommunes miljøgodkendelse af Solrød Bioenergi ApS til Miljø- og Fødevareklagenævnet.

Filmaften i Karlslunde Sognegård

12-04-2021
Alle er velkommen til filmaften i Karlslunde Sognegård. Vi ser filmen "Gravity" tirsdag d. 27. april, Kl. 19:00 til kl. 21:45.


ANNONCERING solrodnyt.dk · Nyhedsbrevsolrodnyt.dk

Annoncering på solrodnyt.dk
Flere placeringsmuligheder
Fra 75 kr./uge

Book online


Nyhedsbrev

Flere end 6.100 modtagere pr. udgivelse
Mandag og/eller fredag
Fra 300 kr./uge

Book online