Optakt til uddelingen af Nobelprisen i litteratur 2020

8. oktober 2020

Nobelprisen i litteratur uddeles torsdag den 8. oktober. Lær mere om den prestigefyldte hædersbevisning og dyk ned i prisbelønnede forfatterskaber.

Nobelprisen er en international hæderspris, der uddeles årligt inden for seks områder – fysik, kemi, medicin, litteratur, økonomi og fredsindsats – som en anerkendelse ad en væsentlig videnskabelig eller kulturel indsats. Priserne er bredt anerkendt som den mest prestigefyldte æresbevisning.

Nobelprisen i litteratur er blevet uddelt siden 1901 af det Svenske Akademi. Oprindeligt var prisen tiltænkt en forfatter, der i det forgangne år havde fået udgivet et markant værk – lidt ligesom Nordisk Råds Litteraturpris. Der har dog i mange år, den oprindelige tanke til trods, været tradition for at uddele prisen som hædring af en forfatters livsværk.


Kun tre danskere har vundet Nobelprisen i litteratur – Karl Adolph Gjellerup, Henrik Pontoppidan og Johannes V. Jensen – selvom adskillige danske forfattere har været udpeget som kandidater i årenes løb, heriblandt Karen Blixen, om hvem Ernest Hemingway udtalte sig, ”Jeg ville have været glad – gladere – i dag, hvis prisen var gået til den skønne forfatter Isak Dinesen,” da han vandt prisen i 1954.

Årligt modtager Det Svenske Akademi omtrent 200 kandidatforslag, som de efterfølgende indskrænker til først 20 og siden 5, men akademiet er notorisk hemmelighedsfulde. Så vi almindelige dødelige må enten vente eller oddse, indtil den nye Nobelprisvinder udkåres på torsdag.

I mellemtiden kan man jo passende dykke ned i nogle af de forfatterskaber, der allerede er stukket af med en Nobelpris – vinderne finder du i listen nedenunder.

Kilde: Solrød Bibliotek


Flere artikler

SOLRØD100 Vi vil gerne passe på Solrød

22-10-2020
Informations Møde MANDAG D. 26. OKT, KL. 19.00

Årets bedste tegneserier

22-10-2020
Slut oktober uddeles Claus Deleuran Prisen og Pingprisen til de tegneserier der har sat de største aftryk i år, og sikke et år det har været!

Overvejer du en STX eller en HF efter grundskolen?

19-10-2020
Så tjek Solrød Gymnasium ud på den virtuelle uddannelsesmesse "Tjek på fremtiden".

Gys på Filmstriben

19-10-2020
Dagene bliver mørkere og mørkere, og snart er det Allehelgensaften. Det er det ultimative tidspunkt at krybe sammen i sofaen med en god gyserfilm, der kravler helt ind under huden på dig! Vi har samlet de bedste gys fra Filmstriben til dig.

Melodi Grand Prix fællessang, foredrag og quiz

19-10-2020
Sangerinde Gitte Degn og pianist Kasper Daugaard byder op til fællessang og god stemning og krydrer foredraget med billeder og anekdoter fra den farverige musikkonkurrence.

Natteravnene Solrød i vækst - nu også i Havdrup

15-10-2020
Vi har brug for flere Natteravne - også i Havdrup

ET RIGTIGT FORENINGS- OG IDRÆTSBUDGET

15-10-2020
Coronaen påvirker stort set alt og dermed også vores mange foreninger – der er både udgifter til værnemidler, tab af medlemmer og mindre indtægter både i form af mistet entre og et noget sværere sponsormarked.

Livestream - Tang

15-10-2020
Seniorforsker i marinøkologi Annette Bruhn, Institut for Bioscience, Aarhus Universitet tager os med under havets overflade.

Pia anbefaler: Før jeg forsvinder

15-10-2020
Hvad gør livet værd at leve, når døden pludselig banker på? En biografi om at se DIT liv i øjnene og sætte pris på hvad der giver DIG værd.


ANNONCERING solrodnyt.dk · Nyhedsbrevsolrodnyt.dk

Annoncering på solrodnyt.dk
Flere placeringsmuligheder
Fra 75 kr./uge

Book online


Nyhedsbrev

Flere end 6.100 modtagere pr. udgivelse
Mandag og/eller fredag
Fra 300 kr./uge

Book online