Dansk Folkehjælp: Flere fattige familier søger feriehjælp

7. maj 2020

Tidligere på året kom det frem, at fattigdommen i Danmark er stagneret for første gang i 20 år. Det til trods har Dansk Folkehjælp i 2020 fået langt flere ansøgninger til feriehjælp end sidste år. I 2019 ansøgte 3.822 danskere om økonomisk støtte til sommerferien hos organisationen, mens der i år har været 5.765. Dette er en stigning på over 50%. Dansk Folkehjælp forventer at kunne sende 3.500 - 4.000 afsted på de årlige ferielejre i år.

Gennem april måned har fattige familier for 80. år i træk kunne søge om hjælp til at komme på en uges sommerferie i Danmark gennem Dansk Folkehjælp. For at modtage hjælp skal ansøgeren være enlig forsørger med hjemmeboende børn under 18 år og på overførelsesindkomst. Data og geografisk info om årets ansøgere kan ses via dette link: https://ansogning.folkehjaelp.dk/statistik/


Corona-hverdagen er ekstra hård for udsatte familier
Hverdagen har ændret sig for samtlige danskere, siden Danmark blev lukket ned for snart to måneder siden. For udsatte og fattige familier kan den nye hverdag være usædvanlig hård – og behovet for ferie er dermed ekstra stort.

Klaus Nørlem, generalsekretær hos Dansk Folkehjælp, siger:
Den nuværende krise kræver meget af samtlige danskere, og jeg tror, at alle glæder sig til sommerferie lige nu. For mange udsatte og fattige familier er behovet for ferie og et afbræk fra hverdagen særligt stort i år. Mange af de familier, der søger feriehjælp hos Dansk Folkehjælp, er uden beskæftigelse, og ansøgerne til feriehjælp er typisk omgivet af mere komplekse hverdage, der udover fattigdom kan være præget af fysiske og psykiske handicap, misbrug og sygdom samt tragiske sociale omstændigheder. I alle tilfælde har familierne brug for kvalitetestid med deres børn. Men udsigten til sommerferie er for mange udsatte familier desværre bare otte uger mere i isolation. Med feriehjælp kan vi forhåbentlig ændre noget for mange af netop de familier.”

Krisen gør skellet mellem rig og fattig endnu tydeligere
Den igangværende krise har gjort det klart, hvilke familier der har mulighed for at tage en pause fra den nuværende situation, og hvem der ikke har. Overskud, stort netværk og adgang til bil eller sommerhus er en stor hjælp for mange i tider som disse. Desværre har de udsatte familier i Danmark ikke tilnærmelsesvis samme adgang til netop de ressourcer. Samtidig kan det være svært at planlægge aktiviteter som teltture eller dagsudflugter som enlig forsørger på overførelsesindkomst.

Ferieoplevelser er særligt vigtige for børnene
Efter nedlukningen af landet har børn og unge måtte undvære de ugentlige fritidsaktiviteter, men for mange børn af udsatte familier er det almindelig hverdag ikke at gå til fritidsaktiviteter, nedlukning eller ej.

Den trængte privatøkonomi hos familierne betyder, at børnene tit oplever at måtte undvære ting, som er en selvfølge for deres klassekammerater – f.eks. foldboldtræning eller svømmeundervisning.

Derfor er ferieopholdene særligt vigtige. Dels fordi børnene på ferieopholdene får et fællesskab med andre børn og uvurderlig kvalitetstid med familien, men også fordi børnene gennem gode ferieminder kan være med i samtaler om ferieoplevelser, når de vender tilbage til skolen efter ferien. Dette er essentielt for, at de ikke føler sig ekskluderet. Erfaringer viser, at tilbud om gode fællesoplevelser til socialt udsatte familier med børn - f.eks. i form af et ferieophold - bidrager til fornyet livsmod og forøget livskvalitet.

Fakta om årets ansøgere til Feriehjælp:

  • Af årets ansøgerne er 62,1% på kontanthjælp eller lignende ydelser, 20% på SU, 15 % på ressourceydelse og 13 % på førtidspension.
  • 92 % af ansøgerne er kvinder
  • 90 % af ansøgerne oplever, at deres børn har mangler i hverdagen efter de har fået reduceret deres indkomst. 60 % af ansøgernes børn går eksempelvis ikke til en fritidsinteresse.
  • For 50 % af ansøgerne er det over tre år siden, de sidste har været i job.
  • For 28 % af ansøgerne er højeste uddannelsestrin folkeskolens 9. klasse og for 18 % er det folkeskolens 10. klasse. 24 % af ansøgerne har en erhvervsuddannelse, mens 18 % har en videregående uddannelse.
  • 42 % af ansøgerne har et madbudget på under 100 kr. om dagen. 16 % har et budget på under 50 kr.

Feriehjælpen er støttet af Arbejdsmarkedets Feriefond, Ole Kirk’s Fond samt en række øvrige private fonde samt bidrag fra virksomheder og private bidragydere.

Kilde: Have Kommunikation


Flere artikler

10Solrød åbnede med Corona-koncert

28-05-2020
Da 10Solrød genåbnede dørene mandag d. 18 maj efter lang tids lockdown, gik det ikke stille for sig. Musikeren OLI sang solen ind med en festlig koncert i skolegården.

Nu kan du igen læse aviser på Solrød Bibliotek og Kulturhus

28-05-2020
Det er nu tilladt at opholde sig på biblioteket, og derfor har du nu igen mulighed for at læse dagens avis på Solrød Bibliotek og Kulturhus.

Få en virtuel rundtur i det ombyggede kulturhus

28-05-2020
Marie viser rundt og fortæller.

H.K.H. Kronprinsessen indvier Holmegaard Værk

28-05-2020
Det bliver med kongelig deltagelse når designmuseet Holmegaard Værk om kort tid markerer genåbningen af det gamle glasværk. H.K.H. Kronprinsessen indvier museet til den officielle åbningsceremoni den 8. juni kl. 14.

Tilmelding til Solrød Centers Børneloppemarked er åbnet

25-05-2020
Vi glæder os til igen i år at byde velkommen til Børneloppemarked i vores hyggelige, åbne centergade d. 15. august! Af hensyn til myndighedernes anbefalinger om afstand, har vi valgt at reducere antallet af borde til 120.

Generalforsamling og vejlaugsmøde i Solrød Strands Grundejerforening

25-05-2020
Grundejerforeningen afholder ordinær generalforsamling, torsdag d. 17. september 2020 kl. 19:00 i Aktivitets- og Frivilligcentrets store sal, Solrød Center 85, 2680 Solrød Strand.

Det ny designmuseum Holmegaard Værk åbner 30. maj 2020

25-05-2020
Efter store dele af kulturområdet blev inkluderet i udvidelsen af fase 2 kan Museum Sydøstdanmark omsider se frem til at byde gæster inden for på Holmegaard Værk. Åbningen finder sted lørdag den 30. maj i tråd med sundhedsmyndighedernes retningslinjer. Billetter kan forudbestilles allerede fra i dag på museets hjemmeside.

Ud i det blå med støvlerne på

25-05-2020
Vi bruger naturen som aldrig før. Flere og flere snører skoene og drager ud i det blå. Biblioteket har mange bøger om at vandre.

Tjen penge på skrabelodssalg online

21-05-2020
Skoleklasser, foreninger og sportsklubber kan nu tilmelde sig

Grøn Koncert har tænkt nyt! Vi udvider, og hele Danmark er inviteret

21-05-2020
Grøn Koncert, som vi kender det, er aflyst…Men det bliver ikke sommer uden Grøn Koncert, så vi har besluttet, at udvide fra de normale otte koncertsteder til hele Danmark. Muskelsvindfonden og Tuborg inviterer til folkefest lørdag 25. juli, og TV 2 sender live hele aftenen, mens NOVA sender liveradio hele dagen igennem.


ANNONCERING solrodnyt.dk · Nyhedsbrevsolrodnyt.dk

Annoncering på solrodnyt.dk
Flere placeringsmuligheder
Fra 75 kr./uge

Book online


Nyhedsbrev

Flere end 6.100 modtagere pr. udgivelse
Mandag og/eller fredag
Fra 300 kr./uge

Book online