Naturen i litteraturen

7. maj 2020

Naturen har altid været et yndet tema i litteraturen. Litteraturhistorien er spækket til bristepunktet med kærligheds- og krigserklæringer til naturens vilde væsen. Her kan du finde inspiration til din næste litterære naturoplevelse.

I den danske nationalsang, skrevet af Adam Oehlenschläger i 1819, finder forfatteren både fortidens kæmper og fremtidens håb i naturen. Og det kan der være noget om! Naturen har alle dage været et yndet tema i litteraturen. De ældste folkeviser forklarede naturens gåder med religion og magi; Oplysningstidens skråsikre fornuftsdyrkere var overbeviste om, at mennesket ved at korlægge naturen kunne herske over den; romantikerne dyrkede naturens uforudsigelighed og fandt frihed og ånd i ensomheden i det grønne; og nutidens forfattere spekulerer såmænd stadigvæk over mennesket i naturen, den menneskelige natur og det naturlige menneske.


Forfattere har på tværs af historien været interesserede i at afbilde mennesket i naturens vold. Det er, for eksempel, når Robinson Crusoe skal overleve på en øde ø uden civilisationen til at dæmme op for naturens luner i Daniel Defoes 1719-klassiker, eller når Pi Patel skal overleve 227 dage i en redningsbåd på Stillehavet i selskab med en bengalsk tiger i Yann Martels Life of Pi (2001).

Men for nylig er forfattere dog i stigende grad begyndt at interessere sig for naturen i menneskets vold. Cli-fi eller climate fiction er en ny og voksende genre, der forholder sig til, hvad der sker med naturen i en verden, hvor mennesket breder sig. Her finder vi blandt andet Jonas Eikas Efter solen, der løb med Nordisk Råds Litteraturpris i 2019, Maja Lundes Biernes Historie (2016) og Charlotte Weitzes Den afskyelige (2016)

Her har jeg samlet en række materialer (naturligvis digitalt tilgængelige), som på den ene eller anden måde forholder sig til naturen. God vind og læselyst!

Kilde: Solrød Bibliotek


Flere artikler

10Solrød åbnede med Corona-koncert

28-05-2020
Da 10Solrød genåbnede dørene mandag d. 18 maj efter lang tids lockdown, gik det ikke stille for sig. Musikeren OLI sang solen ind med en festlig koncert i skolegården.

Nu kan du igen læse aviser på Solrød Bibliotek og Kulturhus

28-05-2020
Det er nu tilladt at opholde sig på biblioteket, og derfor har du nu igen mulighed for at læse dagens avis på Solrød Bibliotek og Kulturhus.

Få en virtuel rundtur i det ombyggede kulturhus

28-05-2020
Marie viser rundt og fortæller.

H.K.H. Kronprinsessen indvier Holmegaard Værk

28-05-2020
Det bliver med kongelig deltagelse når designmuseet Holmegaard Værk om kort tid markerer genåbningen af det gamle glasværk. H.K.H. Kronprinsessen indvier museet til den officielle åbningsceremoni den 8. juni kl. 14.

Tilmelding til Solrød Centers Børneloppemarked er åbnet

25-05-2020
Vi glæder os til igen i år at byde velkommen til Børneloppemarked i vores hyggelige, åbne centergade d. 15. august! Af hensyn til myndighedernes anbefalinger om afstand, har vi valgt at reducere antallet af borde til 120.

Generalforsamling og vejlaugsmøde i Solrød Strands Grundejerforening

25-05-2020
Grundejerforeningen afholder ordinær generalforsamling, torsdag d. 17. september 2020 kl. 19:00 i Aktivitets- og Frivilligcentrets store sal, Solrød Center 85, 2680 Solrød Strand.

Det ny designmuseum Holmegaard Værk åbner 30. maj 2020

25-05-2020
Efter store dele af kulturområdet blev inkluderet i udvidelsen af fase 2 kan Museum Sydøstdanmark omsider se frem til at byde gæster inden for på Holmegaard Værk. Åbningen finder sted lørdag den 30. maj i tråd med sundhedsmyndighedernes retningslinjer. Billetter kan forudbestilles allerede fra i dag på museets hjemmeside.

Ud i det blå med støvlerne på

25-05-2020
Vi bruger naturen som aldrig før. Flere og flere snører skoene og drager ud i det blå. Biblioteket har mange bøger om at vandre.

Tjen penge på skrabelodssalg online

21-05-2020
Skoleklasser, foreninger og sportsklubber kan nu tilmelde sig

Grøn Koncert har tænkt nyt! Vi udvider, og hele Danmark er inviteret

21-05-2020
Grøn Koncert, som vi kender det, er aflyst…Men det bliver ikke sommer uden Grøn Koncert, så vi har besluttet, at udvide fra de normale otte koncertsteder til hele Danmark. Muskelsvindfonden og Tuborg inviterer til folkefest lørdag 25. juli, og TV 2 sender live hele aftenen, mens NOVA sender liveradio hele dagen igennem.


ANNONCERING solrodnyt.dk · Nyhedsbrevsolrodnyt.dk

Annoncering på solrodnyt.dk
Flere placeringsmuligheder
Fra 75 kr./uge

Book online


Nyhedsbrev

Flere end 6.100 modtagere pr. udgivelse
Mandag og/eller fredag
Fra 300 kr./uge

Book online