Husk datoer vedr. valg og ændring af valgsted for mennesker med handicapHar du brug for et nyt valgsted til Folketingsvalget tirsdag den 1. november?

Hvis du har et handicap eller nedsat førlighed, kan du søge om at stemme et andet sted end der, hvor du er tilknyttet.
Du kan søge om at ændre valgsted hos din kommune frem til disse datoer:
  • Torsdag den 20. oktober kl. 18, senest søge om at stemme i eget hjem (pga. sygdom, handicap etc.)

  • Mandag den 24. oktober kl. 12, senest søge om at ændre valgsted (for særlige grupper, mennesker med handicap)

  • Fredag den 28. oktober, sidste frist for at brevstemme, den helt klassiske som er beregnet for alle vælgere

Hvis det valgsted, hvor du er tilknyttet, ikke opfylder dine tilgængelighedsbehov, så kan det være en god idé enten at få skiftet valgsted eller alternativt brevstemme. UlykkesPatientForeningen opfordrer til, at du tager kontakt til din kommune, hvis du er i tvivl om tilgængeligheden på valgstedet.

"I rigtig mange kommuner er der heldigvis helt styr på tilgængeligheden, men hvis du er i tvivl, så kontakt din kommune og spørg. Man kan nemlig desværre ikke regne med, at der er lige tilgængeligt overalt," siger Janus Tarp, formand for UlykkesPatientForeningen og fortsætter:

"Ud over tilgængeligheden, så spørg også din kommune, om der fx er et hæve-sænkebord på dit valgsted eller andre hjælpemidler, der kan lette din stemmeafgivning. Mennesker med handicap skal også være en naturlig del af valghandlingen; det er jo demokratiets festdag, når der er valg, så det er vigtigt, at rammerne er i orden."

Vælgere, der er syge eller mangler førlighed, har mulighed for at stemme i eget hjem, det kræver dog, at man søger om det hos sine kommune senest den 20. oktober kl. 18. Indenrigsministeriet oplyser dog, at den enkelte kommune må dog godt sætte en senere frist.

Tilgængeligheden kan komme i vejen
Efter kommunalvalget i efteråret 2021 spurgte UlykkesPatientForeningen sine medlemmer om, hvorvidt tilgængelighed havde afholdt dem fra at stemme. Her svarede godt 2 %, at tilgængeligheden havde afholdt dem fra at stemme. 2 % svarer til spærregrænsen i Folketinget, hvilket svarer til 4 mandater.

Udover at søge om et andet valgsted, er der også mulighed for at stemme i eget hjem eller brevstemme. Du kan søge om at stemme hjemme ved at udfylde et ansøgningsskema, som du kan få ved at kontakte din kommune eller finde på Indenrigs- og Boligministeriets hjemmeside. Også her kan man søge om at brevstemme i eget hjem fra den 20. oktober 2022.

Husk i øvrigt, at der også er mulighed for at brevstemme frem til og med fredag den 28. oktober 2022 kl. 16 i hvilken som helst kommune i Danmark

Læs mere om reglerne for valg på borger.dk eller på Indenrigs- og Boligministeriets hjemmeside valg.im.dk


Kilde: UlykkesPatientForeningenANNONCERING solrodnyt.dk · Nyhedsbrevsolrodnyt.dk

Annoncering på solrodnyt.dk
Flere placeringsmuligheder
Fra 75 kr./uge

Book online


Nyhedsbrev

Flere end 6.100 modtagere pr. udgivelse
Mandag og/eller fredag
Fra 300 kr./uge

Book online