KONTRAKTUR på Solrød Bibliotek og Kulturhus

Sublim deformitet i retrospekt
Fernisering lørdag den 6. august kl. 14-16

Tirsdag den 2. august slår Solrød Bibliotek og Kulturhus dørene op for den nye udstilling Kontraktur. Med udstillingen søger billedkunstner Kristian Sverdrup at opsamle på det store kropsprojekt, som i løbet af de sidste fem år har udgjort hans praksis.

Kristian Sverdrup er uddannet fra Billedhuggerskolen ved Det Kongelige Danske Kunstakademi i 2005. Han arbejder i feltet mellem videnskab og kunst, mellem det private og det politiske, og mellem den normale krop og den handicappede. Som barn blev Sverdrup diagnosticeret med spastisk lammelse, og diagnosen gjorde, at kroppen senere blev omdrejningspunktet for hans kunstneriske udfoldelser.

Siden 2014 har Kristian Sverdrup gennemgået en lang række fysiologiske forsøg, der alle har søgt at afdække en medicinsk behandling for hans sygdom. Forsøgene har givet ham mulighed for at indsamle konkrete, videnskabelige data til fremstillingen af værker, og i samarbejde med Panum Instituttet og CERN har han blandt andet behandlet og omsat data fra elektromyografiske målinger og muskelbiopsier.

 

Den sublime deformitet
I sin kunst beskæftiger Kristian Sverdrup sig først og fremmest på et dybt, molekylært og cellulært plan, men han zoomer både ind og ud på den menneskelige krop. Han bevæger sig frem og tilbage i forskellige tiders forståelse af kroppen; han undersøger det æstetiske og politiske potentiale i det defekte – og han søger en kontinuerlig diskussion og udfordring af den gængse forestilling om kropslig perfektion. Sverdrups forskningsbaserede værker omfatter medier som skulptur, foto, træ- og bronzerelieffer og senest tekstil, og i nyere tid har hans virke blandt andet resulteret i soloudstillingerne Kunstneren som værk (2017), Under huden (2018), Body, beauty and bits (2019) og Belmutato (2021).

Ifølge Kristian Sverdrup har mennesker altid været underlagt virkelighedsfjerne kropsidealer. Antikkens stræben efter det perfekte eksemplificeres af værker som ”Torso Belvedere”, og i samtiden dyrker vi fortsat den form for uopnåelige krop, som promoveres af reklamer, sociale medier og massemedier. Sverdrups egen fascination med kunstneriske afbildninger af kroppen tog særligt form, da han som helt ung studerede ved Kunstakademiet i Perugia, Italien, og tidligt gik han i gang med at centrere sin egen lidelse i sin kunstneriske produktion.Sverdrup fortæller selv:
”De fleste af os benytter sig i dag af dataindsamling, men hvor den mest udbredte nutidige tendens er at tillægge videnskabelige data en optimeringsværdi, har jeg altid søgt at fremhæve en værdi af fortrinsvist æstetisk karakter. Mange af mine nyere udstillinger har haft til formål at transformere det defekte til ideal.”Retrospekt og prospekt
Udstillingstitlen refererer til kontrakturen i Kristian Sverdrups venstre, spastisk lammede arm, og udstillingen vil omfatte de mest prominente af hans kropsorienterede værker, herunder stoftryk og skulpturer. Men Kontraktur er både retro- og prospektiv i sin sammensætning. På nuværende tidspunkt er Sverdrup i gang med at producere en række nye malerier, som han baserer på nogle af de oplevelser, han har haft siden 2019:
”De seneste to år af mit liv er delvist gået med at studere resterne af de antikke samfund i Rom og Athen, og mine studier af skulpturer og samfund i forfald har haft en stor indflydelse på min konceptudvikling af Kontraktur. De nye malerier kommer til at tage udgangspunkt i en tid, hvor corona og krig har indtaget vores fælles verdensbillede, og hvor mit møde med andre kulturer i den grad har haft en kompliceret karakter. En kropslig kontraktur defineres normalt som en indskrænket bevægelighed, og med min kommende udstilling søger jeg at dokumentere mine egne oplevelser i den krakelerede og kontrolbelastede verdensorden.”Du kan opleve udstillingen på Solrød Bibliotek og Kulturhus i hele august måned. Sørg desuden for at kigge forbi ferniseringen lørdag den 6. august fra kl. 14 til 16, hvor du kan blive klogere på de idéer, der ligger til grund for Kontraktur.Flere artikler

Lokalplan for Solrød Strandvej øst for Solrød Center med tilhørende kommuneplantillæg

Af Jan Færch, byrådsmedlem og gruppeformand for Det Konservative Folkeparti i Solrød Kommune

Nye tal: Mange flere medlemmer i idrætsforeningerne i Solrød Kommune

Af Morten Scheelsbeck, formand for Kultur-, Idræts- og Fritidsudvalget i Solrød Kommune

Der er sagt og skrevet meget om padeltennis de seneste uger…

Af Morten Scheelsbeck, formand for byrådets kultur-, idræts- og fritidsudvalg, Det Konservative Folkeparti, Solrød Kommune

Solrød Kommunes nye kultur- og fritidspolitik er nu undervejs

Af Morten Scheelsbeck (K), byrådsmedlem og formand for byrådets kultur-, idræts- og fritidsudvalg

Halvdelen af lejlighederne i Green Hills er udlejet

Halvdelen af fyrtårnsprojektet Green Hills i Solrød er udlejet: "Vi har aldrig oplevet så stor interesse"

Uglegårdskolen får 4.800 kr. fra skolemælkslegatet til at stable kopper

Pressemeddelelse fra Mejeriernes Skolemælksordning den 1. december 2022

12. dec. kl. 19-21: Debat og foredrag om at leve bæredygtigt

LOF inviterer til foredrag i Solrød og at leve bæredygtigt med Jesper Dalgaard Pøhler


ANNONCERING solrodnyt.dk · Nyhedsbrevsolrodnyt.dk

Annoncering på solrodnyt.dk
Flere placeringsmuligheder
Fra 75 kr./uge

Book online


Nyhedsbrev

Flere end 6.100 modtagere pr. udgivelse
Mandag og/eller fredag
Fra 300 kr./uge

Book online