Kender du dine minimumsrettigheder som funktionær?

16. august 2021

Hvis du er funktionær, er du godt beskyttet efter lovgivningen. Det er bare slet ikke sikkert, at du er opmærksom herpå.

Langt de fleste på det danske arbejdsmarked er ansat som funktionær eller på funktionærlignende vilkår. Det er derfor en god idé at være sat ind i funktionærlovens beskyttelsesregler og kende til sine minimumsrettigheder.

De ansættelsesretlige regler kan være komplekse, så det kan være en god idé at rådføre dig hos en erfaren advokat i arbejdsret.

Betingelserne for at være funktionær
Man er omfattet af funktionærloven, når man arbejder 8 timer eller mere ugentligt, er undergivet en arbejdsgivers instruktioner, og enten er handels-/kontormedhjælper, beskæftiget ved køb eller salg, kontorarbejde, lagerekspedition, teknisk eller klinisk bistandsydelse af ikke-håndværks- eller fabriksmæssigt art, eller ens arbejde primært består i på vegne af en arbejdsgiver at lede eller føre tilsyn med andres arbejde.

Funktionærlovens minimumsrettigheder
Funktionærloven og ferieloven fastsætter nogle minimumsregler for funktionærer.

Som funktionær har du ret til fuld løn under ferie og sygdom. Du har desuden et længere opsigelsesvarsel end almindeligt timelønnede. Derudover har du krav på godtgørelse ved usaglig opsigelse efter 1 års ansættelse og minimalerstatning ved fritstilling.

Opsigelsesvarsler
Som udgangspunkt kan du, som funktionær, sige op med en måneds varsel til en måneds udgang, dog med undtagelse af ansættelse på prøvetid eller midlertidig ansættelse.

Det indebærer, at din anciennitet er afgørende for dit opsigelsesvarsel. Ved under 6 måneders ansættelse er der 1 måneds opsigelse, ved 6 måneder til 3 års ansættelse er der 3 måneders opsigelse, ved 3-6 års ansættelse er der 4 måneders opsigelse, ved 6-9 års ansættelse er der 5 måneders opsigelse, og ved over 9 års ansættelse er der 6 måneders opsigelse.

Ansat på funktionærlignende vilkår
Der kan i din ansættelseskontrakt være aftalt vilkår, som enten helt eller delvist følger funktionærloven. Herefter afhænger det af aftalen, om du har ret til samme beskyttelse som en funktionæransat. Det betyder, at du i din overenskomst kan være omfattet af specifikke bestemmelser i funktionærloven og dermed være ansat på funktionærlignende vilkår, som giver dig de samme opsigelsesregler og krav på løn under sygdom og ferie som en funktionær.

Du bør, som læser, ikke lade artiklen stå alene i forhold til konkrete, juridiske problemer, men derimod søge individuel rådgivning i form af at konsultere en advokat. Vær også opmærksom på, at artiklen kan være forældet, også efter ganske kort tid f.eks. på grund af praksisændringer eller på grund af ændret lovgivning.


Flere artikler

Derfor bør du sørge for frisk luft på badeværelset

24-01-2022
Vi skal være særligt opmærksomme på de vådrum, som vi har i vores hjem som for eksempel en kælder, et bryggers eller et badeværelse, når det handler om fugt. Med vand følger der nemlig altid masser af fugt, og derfor er dette rum, der bør skiftes luft i meget oftere.

Har du ansvar for et større byggeprojekt?

20-01-2022
Hvad end du er entreprenør, bygningskonstruktør eller noget helt tredje, som gør, at du inden for den nærmeste fremtid har ansvaret for et større byggeprojekt, så er denne guide lige noget for dig

3 tips til dig, der vil i gang på aktiemarkedet

13-01-2022
Er du ny på aktiemarkedet, har vi samlet tre begyndertips, som du kan tage med dig, når du træder ind i finansverdenens arena

Få et indblik i verdensøkonomien

17-12-2021
Det kan altså godt betale sig, at åbne øjnene op for den store verden. Ved at lære mere om den globale økonomi, kan man nemlig opnå en større forståelse generelt

Hvad er op og ned på Botox?

17-12-2021
Hvad er Botox egentlig for en størrelse? Bliv klogere på det i denne artikel, hvor vi besvarer de typiske spørgsmål omkring Botox

Sådan undgår du at lave fejlkøb, når du køber stort ind

17-11-2021
Produkter af den ene og den anden slags er en stor del af de fleste menneskers hverdag. Se mere og find frem til en guide der kan hjælpe dig til at finde frem til det rette produkt til hjemmet og livet for netop dig

Tænk på klimaet - sådan lever du et mere bæredygtigt liv

21-10-2021
Alle har en pligt til i hvert fald at forsøge og leve mere bæredygtigt. Du kan gøre dette på mange måder, både store og små

Tips til din jagttur

19-10-2021
Få nogle gode tips med i jagttasken, så du kan sørge for at forbedre din jagttur så meget som muligt


ANNONCERING solrodnyt.dk · Nyhedsbrevsolrodnyt.dk

Annoncering på solrodnyt.dk
Flere placeringsmuligheder
Fra 75 kr./uge

Book online


Nyhedsbrev

Flere end 6.100 modtagere pr. udgivelse
Mandag og/eller fredag
Fra 300 kr./uge

Book online