Kom ned i gear - læs en fårebog

26. juli 2021

Det lyder måske lidt fjollet, men bøger om at hyrde får giver ro i tankerne og sænker blodtrykket ... Den påstand vover bibliotekar Tania i hvert fald. Uden videnskabelige beviser, bygger Tania sin påstand på egen erfaring med bøgerne ''Fåredagbogen'' af Axel Lindén og ''Fårehyrdens dagbog'' af James Rebanks.

"Jeg har ingen forudsætninger for at kaste mig ud i fagbøger om at hyrde får. Jeg er ikke interesseret i landbrug, og jeg læser generelt ikke ret mange fagbøger," indrømmer Tania og fortsætter, "Alligevel blev jeg fanget af begge titler og bøgerne er blevet hos mig siden jeg læste dem. De fortæller hver især historien om en fåreflok, set fra hyrdens perspektiv."

Fåredagbogen af Axel Lindén er vi flyttet med forfatteren ud i et landbrugskollektiv langt ude på landet. Kollektivet sigter efter at blive selvforsynende, og forfatteren har ansvaret for flokken af får. Vi følger ham og fårene gennem året. Vi mærker hans ængstelse, når fårene bryder ud af indhegningen eller når en vanskelig fødsel presser et af moderfårene. Vi er med, når vinteren er allermørkest og kulden går i knoglerne. Men vi får også et sjældent indblik i den samhørighed, der vokser frem mellem manden og fårene. Nogle dage krydres betragtningerne om fårene med forfatterens småfilosofiske tanker om tilværelsen. Andre dage står tankerne om fårene alene. Det handler først og fremmest om fårene og deres trivsel.


... Er det spændende? "Ja, det er det! Det er dragende. Og roligt. Som at se på havet," siger Tania, "Skuldrene falder ned."

James Rebanks fortælling om livet som fårehyrde er mere fabulerende. Forfatteren nedstammer fra en lang slægt af fårehyrder. De har altid været fattige, de har altid levet i de grønne dale, og de har altid haft får. Og hunde. Vi får hele baggrunden med. Vi lærer, hvordan det var at være fårehyrde i farfars tid og i fars tid. Hvordan tilpasning og nytænkning har været nødvendigt i økonomiske kriser. Hvordan man kan spotte den bedste avlsvædder og hvorfor man aldrig snyder de andre hyrder i handler med lam og væddere. Vi lærer, hvordan man opdrager en god hyrdehund og hvornår man klipper sine får.

Historien fortæller næsten sig selv. Det er et helt almindeligt menneskes liv og fortælling. Det emmer af stolthed og nørdet viden. Det er Søren Ryge i bogform, og det er en lynhurtig genvej til at tage det helt roligt og komme helt ned i gear. "Perfekt som sommerlæsning for travle mennesker," konkluderer Tania.

Se mere her

Kilde: Solrød Bibliotek


Flere artikler

Vi skal være fælles om at udvikle Solrød

16-09-2021
PRESSEMEDDELELSE FRA SF SOLRØD

Derfor vil Konservative have en ny daginstitution i Solrød Kommune

16-09-2021
Vi ønsker en helt ny, integreret daginstitution

BARNETS STEMME I BYRÅDET

16-09-2021
Lil Lyrstrand på 35 år er kandidat til kommunalvalget 2021 for lokallisten VoresSolrød.

Svømmehallen er åben i efterårsferien

16-09-2021
Solrød Svømmehal er åben for vandglade gæster i uge 42.

Ny krimiserie fra svenske Kristina Ohlsson

16-09-2021
Bestseller Kristina Ohlsson er ude med Strindbergserien: en ny nordisk krimiserie, der foregår ved den svenske vestkyst.

Lokalplanforslag sætter rammerne for ny hal ved SIC og muligt nyt klubhus

16-09-2021
Lokalplanforslaget, der skal gøre det muligt at bygge en ny idrætshal ved Solrød Idrætscenter, som skal skabe endnu bedre rammer for fællesskaber og samhørighed, er nu i høring. Lokalplanforslaget gør det også muligt for Solrød FC at etablere et nyt klubhus.

Succes med dannelsesstrategier kræver reelle normeringer

13-09-2021
Solrød Kommune har lanceret en dannelsesstrategi. Børns dannelse kræver nærværende voksne, men Solrød Kommune foretager igen nedskæringer på børneområdet – Hvordan hænger det sammen?

September: Top 10 reserveringer

13-09-2021
Se Solrød Biblioteks mest populære voksenbøger her.

Oktoberfest i Solrød Center

13-09-2021
Find din indre tyroler frem og kom til Oktoberfest i Solrød Center! Sussi & Leo og DJ Tyrol garanterer den ultimative tyrolerfest.Vi gentager succesen fra sidste år. Giv den fuld gas med lederhosen, dirnl-kleid, tyrolerhat og øl i kander.

UNIKKE NATURPERLER I SOLRØD

13-09-2021
Solrød er begunstiget med en stor kyststrækning, og stranden bruges hver dag af mange Solrødborgere til rekreative formål. Det samme gør sig gældende for Kalkgraven og Staunings ø mv. I Venstre er vi optaget af, at flest mulig borgere har gode adgange til naturen.


ANNONCERING solrodnyt.dk · Nyhedsbrevsolrodnyt.dk

Annoncering på solrodnyt.dk
Flere placeringsmuligheder
Fra 75 kr./uge

Book online


Nyhedsbrev

Flere end 6.100 modtagere pr. udgivelse
Mandag og/eller fredag
Fra 300 kr./uge

Book online