DEMOKRATI, LOKALE FOLKEAFSTEMNINGER OG POPULISME

21. januar 2021

Ved første øjekast, så lyder det som en sympatisk ide at sende flere emner og sager til lokale folkeafstemninger – Det må jo være demokrati i fineste form. Men NEJ.. det er nærmere populisme i sin fineste (eller værste) form – og det skal jeg gerne uddybe.

Hvis vi skal sende alle store beslutninger til folkeafstemning, så sætter vi al udvikling i stå. Det gør vi af den helt simple grund, at kun dem som lige er berørt, ville engagere sig.

Eksempel: En børnehave er slidt, kræver omfattende istandsættelse og der er kapacitet nok i nærområdet til at optage børnene.

Indstilling: Institutionen skal lukkes, hvilket jo giver meget god mening for fællesskabet.

Dem som ville engagere sig i folkeafstemningen, ville være forældre og ansatte omkring institutionen og de vil gøre det med største ildhu. Folk som ikke har nogen tilknytning eller pasningsbehov af børn ville næppe engagere sig – og dermed heller ikke stemme. Derfor bliver det en meget lille gruppe, uden repræsentativ forankring som kommer til at bestemme. Og det er i hvert fald ikke demokrati.


I sådan et system vil der aldrig blive truffet en upopulær beslutning, tilpasset udgifter eller lavet en prioritering. Det vil kun være tilvalg og aldrig fravalg.

Næste dilemma – Hvilke beslutninger er ”store” og kræver afstemning og hvilke er så små, at vi kan overlade det til byrådet, fx lukning af en institution, en ny kommuneplan eller det årlige budget?

Hvert 4. år vælges 19 byrådsmedlemmer til at træffe beslutninger om anvendelsen af skattekroner på borgernes vegne. I må derfor retteligt forvente, at disse 19 medlemmer sætter sig ind i sagerne og med afsæt i den politiske baggrund de har, træffer beslutningerne for dig.

Hvis du synes, de gør det forkert, så stem på nogle andre – eller endnu bedre – meld dig ind i et parti og giv dit bidrag til at gøre det rigtige for dig.

Jeg vil godt gå så langt som til at garantere, at INGEN i Byrådet sidder der for at chikanere borgerne. Langt de fleste gør det, fordi de brænder for deres lokalområde og vil være med til at udvikle og forbedre det. Det er ikke altid nemt (eller populært), men vi forsøger at gøre det så godt, vi kan – og dét på hele kommunens vegne.

Med venlig hilsen
Kim Sunesen
Byrådsmedlem
Formand for Familie- og Uddannelsesudvalget 


Flere artikler

Konservative støtter ikke et nyt rådhus til over 200 millioner

01-03-2021
Det er totalt og aldeles forkert, når det påstås, at Det Konservative Folkeparti har besluttet at støtte opførslen af et stort nyt rådhus til over 200 millioner kroner. Det passer simpelthen ikke, og det bliver ikke sandt af at blive gentaget.

Genåbning - Solrød Center

01-03-2021
Fra 1. marts er det muligt for detailhandlen, som ligger på strøg under åben himmel, at åbne op igen.

Skal vi finde os i magtkulturen i kommunen?

01-03-2021
Det er ikke Færch! Der er noget rivende galt i kommunen, når man som borger bliver tvunget til at rive sit skur ned, fordi det står to cm for tæt på skellet.

BORGERNES HUS - HVAD ER OP OG NED?

01-03-2021
IDEEN – DER SKAL UNDERSØGES - HANDLER OM AT SKABE BEDRE FACILITETER FOR FORENINGS- OG KULTURLIVET, UDVIKLING AF BYMIDTEN I STRANDOMRÅDET, MERE PLADS TIL DET STIGENDE ANTAL ÆLDRE I AKTIVITETS- OG FRIVILLIGCENTRET, SAMLE OG FORBEDRE RÅDHUSFACILITETER OG SKABE BOLIGER TIL MENNESKER I ALLE ALDRE PÅ DEN NUVÆRENDE RÅDHUSGRUND.

NÆRVÆR OG TRIVSEL I HJEMMEPLEJEN

01-03-2021
Kommunen har i samarbejde med konsulentfirmaet Conopor, arbejdet målrettet gennem hele 2020 med projekt nærvær og trivsel i Den kommunale Hjemmepleje, finansieret af såvel puljemidler fra STAR som kommunalt afsatte puljemidler.

TILSKUD TIL NYT KLUBHUS TIL SOLRØD FC

01-03-2021
ET ENIGT BYRÅD HAR MED BEVILLING AF ET BETINGET ANLÆGSTILSKUD PÅ 850.000 KR. GJORT SIT TIL, AT SOLRØD FODBOLD CLUB KAN REALISERE DERES ØNSKE OM EGET PERMANENT KLUBHUS.

Click & collect: Udlevering af reserveringer

01-03-2021
5 gange ugentlig kan du hente opfyldte reserveringer i lukkeperioden.

Ny eventyrlig slægtsroman fra Charlotte Weitze

01-03-2021
Rosarium er en vildtvoksende slægtsroman om en ung pige, som slår rod i skoven, et kloster fuld af nonner, der lever af lysnæring, og en botaniker på jagt efter en rose med usædvanlige egenskaber. Charlotte Weitze er tilbage med en smuk slægtsfortælling, der trækker inspiration fra folkefortællinger, det eventyrlige og naturen.

Nu er de digitale magasiner på eReolen Global

01-03-2021
Fremover vil du skulle bruge hjemmesiden www.ereolenglobal.dk eller appen Libby, hvis du vil læse digitale magasiner som tidligere fandtes på RB Digital.

Brunch og foredrag med Per Pallesen

01-03-2021
er landskendt som den opblæste tjener Boldt fra Matador eller som Mathiesen med blotterkittel og hinkestensbriller og udødelige ydtryk som "osse li´ på en studs" og "what do you have in your tæjsk today".


ANNONCERING solrodnyt.dk · Nyhedsbrevsolrodnyt.dk

Annoncering på solrodnyt.dk
Flere placeringsmuligheder
Fra 75 kr./uge

Book online


Nyhedsbrev

Flere end 6.100 modtagere pr. udgivelse
Mandag og/eller fredag
Fra 300 kr./uge

Book online