Rekordmange børnefamilier søger Julehjælp – og coronakrisen er en afgørende forklaring

30. november 2020

Op mod 15.000 børnefamilier forventes at søge om Julehjælp i 2020, hvilket vil være en stigning i forhold til sidste år, hvor 14.600 familier søgte om hjælp. Hele 46 % af ansøgerne angiver, at krisen yderligere har forværret deres økonomiske situation, mens 4,5 % er blevet arbejdsløse på grund af krisen.

Som Danmarks største formidler af Julehjælp har Dansk Folkehjælp siden 2006 hjulpet mere end 81.400 fattige og udsatte børnefamilier i Danmark til en bedre jul.


Efterspørgslen på Julehjælp er dog steget år for år, og selvom det tidligere på året kom frem, at fattigdommen i Danmark for første gang i mange år var stagneret, er der én ting, der står klart: corona-pandemien har fået tag i danskerne og det danske arbejdsmarked, og Dansk Folkehjælp forventer i år at få det højeste ansøgertal nogensinde.
Allerede inden deadline for at søge julehjælp udløber, har Dansk Folkehjælp modtaget mere end 12.500 ansøgninger, og det endelige tal forventes den 1. december at lande på omkring 15.000 ansøgere. Den nye ansøger rekord betyder, at Dansk Folkehjælp skal indsamle mere end 22 millioner kr. for at kunne hjælpe alle.


Coronakrisen rammer de udsatte – og flere søger Julehjælp


Hverdagen har siden pandemiens indtog i Danmark ændret sig for samtlige danskere, men for udsatte og fattige familier har den nye hverdag været særlig hård.


Det har Dansk Folkehjælp bl.a. kunnet se på ansøgertallet til både Konfirmationshjælp, Skolestarthjælp og Feriehjælp, hvor ansøgertallet ved sidstnævnte steg markant i sommeren 2020.


Pandemien sætter også sit tydelige præg på årets Julehjælp, hvor mange af ansøgerne direkte er påvirket af krisens omfang. Tydelige tendenser tegner sig blandt de mere end 12.500 familier, der så vidt har søgt om Julehjælp:

 • 46 % svarer, at krisen har forværret deres økonomiske situation
 • 54,8 % svarer, at de ikke har mulighed for at købe nødvendige tøj/fodtøj til familien
 • 40 % svarer, at krisen har resulteret i flere afsavn, end de havde før krisen
 • 13,1 % svarer, at de ikke har haft mulighed for at give deres børn 3 måltider mad om dagen
 • 4,5 % af ansøgerne er personer, som har mistet deres job pga. krisen


Op mod 15.500 børnefamilier forventes at søge om Julehjælp i 2020, hvilket vil være en stigning på 6 % i forhold til 2019.


Klaus Nørlem, generalsekretær hos Dansk Folkehjælp, fortæller:


”Det er naturligvis ikke overraskende, at Corona-krisen har ramt Danmarks fattige så hårdt. Men det gør alligevel indtryk, når man ser sort på hvidt, hvor mange familier, der nu har det endnu sværere, end de havde det i forvejen. Det er samtidig bemærkelsesværdigt, at 4,5 procent af ansøgerne er personer, der har mistet deres job på grund af krisen – og givetvis for første gang mærker behovet for at ansøge om Julehjælp.”


En dugfisk analyse fra Arbejderbevægelsen Erhvervsråd har netop påvist, at Corona-ledigheden rammer de lavtlønnede hårdest. Blandt den femtedel med laveste lønindkomster var der 6 procent, som blev ledige i løbet af marts-juni 2020.


Epinion-undersøgelse: Et stigende antal danskere anerkender fattigdom som problem


Dansk Folkehjælp har via en Epinion-undersøgelse undersøgt, hvordan danskernes syn på fattigdom i det Danmark.

 • Et stigende antal danskere anerkender fattigdom som et problem i Danmark: 93 % mod 90 % i 2016
 • 29 % af danskerne har kendskab til familier i Danmark, hvor børn efter deres vurdering vokser op med fattigdom og afsavn – en stigning på 3 % i forhold til 2016
 • 44 % mener, at de forskellige reformer, der er gennemført på overførelsesindkomstområdet det seneste årti, har skabt mere fattigdom i Danmark – kun 18 % er eksplicit uenige heri
 • 54 % mener, at Danmark bør have en officiel fattigdomsgrænse, der kan definere, hvornår man er fattig i en dansk kontekst – 19 % er eksplicit uenige
 • 49 % mener, at en sådan fattigdomsgrænse vil være nyttig for bekæmpelse af fattigdom – 19 % er eksplicit uenige
 • 81 % mener, at den nedsatte ydelseskommission bør have fokus på at sikre at børn i Danmark kan vokse op med lige muligheder for at være en aktiv del af fællesskabet.


Brug for al den hjælp, vi kan få
Hvis Dansk Folkehjælp skal hjælpe flest mulige udsatte børn og deres familier til en bedre jul, får organisationen brug for al den hjælp, de kan mønstre. Derfor opfordrer Dansk Folkehjælp alle til at bidrage til julehjælpsindsamlingen.


Erhvervslivet i hele Danmark er vigtige partnere i julehjælpsindsamlingen, og tirsdag d. 1. december afholder en række erhvervspaneler en julehjælpsindsamling 15 steder i Danmark. Sidste år indsamlede erhvervspanelerne 11.000.000 kr. på blot en time til danske børns jul. Man kan læse mere og tilmelde sig et af erhvervspanelerne her.

Man kan også gøre en stor forskel som privatperson. Hvert beløb tæller, og man kan donere her


Kilde: Have Kommunikation


Flere artikler

50 ÅR MED VENSTRE I SOLRØD KOMMUNE

25-01-2021
I forbindelse med Solrød Kommunes 50 års jubilæum – og 50 år med Venstreborgmestre – har vi lavet en lille film, som samler historien om 4 borgmestre, byudvikling, projekter og meget andet gennem 50 år fra 1970 – 2020.

Bestil en naturpose til hele familien

25-01-2021
Tag ud i det blå med hele familien! Solrød Bibliotek og Kulturhus tilbyder nu naturposer, som familier kan bruge til en dag i naturen, fyldt med bøger, opskrifter, aktivitetsark og meget meget mere.

Gik du glip af vores virtuelle Åbent Hus?

21-01-2021
Her finder du vej til Solrød Gymnasiums online-arrangement og små filmpræsentationer.

DEMOKRATI, LOKALE FOLKEAFSTEMNINGER OG POPULISME

21-01-2021
Ved første øjekast, så lyder det som en sympatisk ide at sende flere emner og sager til lokale folkeafstemninger – Det må jo være demokrati i fineste form. Men NEJ.. det er nærmere populisme i sin fineste (eller værste) form – og det skal jeg gerne uddybe.

Institutions teater: Den grusomme historie om Medusas hoved

21-01-2021
En drabelig historie for de helt små. En gyser om den væmmelige slangehovedede Medusa, om mægtige guder, om det forfærdelige havuhyre, den fantastiske helt og den skønne lænkede prinsesse. Tør du se med?

Flere nye virksomheder i Solrød i 2020

18-01-2021
Selvom coronakrisen og den økonomiske usikkerhed hærgede Danmark i størstedelen af 2020, så blev der stiftet flere nye virksomheder end året før. I Solrød Kommune steg antallet med 12,4 procent

Ny historisk familiekrønike: Familien Winther

18-01-2021
Fra nabolandet Norge kommer nu en ny familiekrønike om den velhavende familien Winther og deres tilværelse i Trondhjem i slutningen af 1800-tallet.

SOCIALDEMOKRATIET SIGER NEJ TIL NYT STORT BIOGASANLÆG I SOLRØD KOMMUNE

18-01-2021
I Socialdemokratiet er vi positive over for kloge og fornuftige klimatiltag, der kan være med til at sikre bedre vilkår for klimaet i fremtiden. Der er ingen tvivl om, at klimaudfordringen er her, og at der er er behov for handling.


ANNONCERING solrodnyt.dk · Nyhedsbrevsolrodnyt.dk

Annoncering på solrodnyt.dk
Flere placeringsmuligheder
Fra 75 kr./uge

Book online


Nyhedsbrev

Flere end 6.100 modtagere pr. udgivelse
Mandag og/eller fredag
Fra 300 kr./uge

Book online