Snyd med førerkort kan ende med fængselsstraf

19. oktober 2020

Tirsdag den 13. oktober var politiet tidligt på færde ved Karlslunde Rasteplads på Køge Bugt Motorvejen, hvor Politiets kontrol af en lastbilchauffør viste omfattende snyd med eget og andres førerkort, hvilket kan ende med fængselsstraf til chaufføren.

En nyere lettisk lastbil fra 2017 blev bragt til standsning kl. 06.30, og betjente fra Tungvognscenter Øst ved Midt- og Vestsjællands Politi kontrollerede, om alt var i orden.

Ved kontrol af takografen kunne politiet konstatere, at det isatte førerkort ikke tilhørte den 38-årige lettiske fører bag rattet.

”Det er naturligvis vigtigt, at føreren benytter sit eget, personlige førerkort, så vi kan sikre os, at føreren rent faktisk har overholdt sin køre-/hviletid. Hvis føreren skifter førerkort undervejs og benytter andres førerkort, kan vi ikke kontrollere, om han blandt andet har afholdt de nødvendige hvil på turen,” siger politikommissær Henrik Fobian, der er leder af Tungvognscenter Øst i Midt- og Vestsjællands Politi.

Politiet ransagede derfor lastbilen for at undersøge, om chaufføren ved en fejl kunne have fået forbyttet sit førerkort med en anden chaufførs, men gemt under et gulvtæppe i lastbilen fandt politiet den 38-årige chaufførs personlige førerkort indpakket i aluminiumsfolie.
Efterforskning af misbrug

Politiet gennemgik lastbilens takograf og de registrerede køre-/hviletider. Her kunne tungvognsbetjentene se, at der var tale om omfattende snyd med det isatte førerkort, der tilhørte en 62-årig mand fra Letland.
De seneste 28 dage var den 62-åriges førerkort blevet misbrugt 18 gange, men den standsede 38-årige chauffør kunne kun mistænkes for otte af de 18 forhold.

Politiets efterforskning af sagen skal derfor nu klarlægge omstændighederne ved de øvrige ti tilfælde med misbrug af den 62-åriges førerkort, og politikommissær Henrik Fobian understreger at det er politiets opfattelse, at misbruget er en overtrædelse af straffelovens bestemmelser om personelfalsk.

”Vi ser gentagne gange, at førere forsøger at omgå reglerne for køre-/hviletider, og det er helt uacceptabelt. Det er regler, der sikrer sikkerheden på vejene, og de skal overholdes. Denne sag er et eksempel på et mere fantasifuldt forsøg, men det er i den grad også mere alvorligt. Vores betjente er specialister på området, og de går ikke på kompromis med kontrollens kvalitet, så selv de fantasifulde forsøg bliver opdaget. Vi har sigtet føreren for overtrædelse af straffeloven, og vi overlader det nu til domstolene at vurdere grovheden strafferetligt,” siger lederen af Tungvognscenter Øst.

Den standsede fører er desuden sigtet for overtrædelse af køre-/hviletidsbestemmelserne, idet han blandt andet i løbet af et helt døgn kun foretog ét hvil på en time og fire minutter. Desuden kan føreren formentlig se frem til en frakendelse af førerretten i Danmark.

Straffesagen skal nu afgøres ved et retsmøde den 18. november ved Retten i Roskilde.
Lastbilen er tilbageholdt af politiet, indtil den lettiske virksomhed har betalt en bøde på mere end 400.000 kr.

Hvad er et førerkort?

Når et køretøj er omfattet køre- og hviletidsreglerne, skal der være installeret en takograf i køretøjet, der måler køre- og hviletiderne, og føreren skal bruge et førerkort.
Et førerkort udstedes personligt til føreren, og kortet skal anvendes i takografen. Takografen registrerer dermed førerens og køretøjets aktiviteter, f.eks. køretider, og disse aktiviteter lagres i et elektronisk datalager samt på selve førerkortet. Data fra førerkortet og takografen bruges til politiets kontrol af køre-/hviletidsbestemmelserne.
Kilde: Færdselsstyrelsen

Kilde: Midt- og Vestsjællands Politi


Flere artikler

Ransagning efter våben – Solrød Strand

03-12-2020
Kl. 00:50 fik politiet oplysninger om, at en 51-årig mand fra Solrød Strand var i besiddelse af et skydevåben på sin bopæl i Solrød.

Færdselsuheld – Køge Bugt Motorvejen, Karlslunde

03-12-2020
Kl. 06:23 tirsdag morgen stødte flere bilister sammen på motorvejen i det nordgående spor, så politiet måtte rykke til færdselsuheldet.

Bil ramt af lastbil – Køge Bugt Motorvejen, Køge

03-12-2020
Kl. 03:58 skete et stort uheld på Køge Bugt Motorvejen mod nord lige før afkørsel 31b i Køge.

Dyr fredag for bilist – Køge Bugt Motorvejen, Solrød Strand

30-11-2020
Det kan godt være dyrt for mange, når det er "Black Friday". Det blev også en dyr fredag for en bilist, som kl. 11:11 overhalede en motorcykelbetjent på Køge Bugt Motorvejen.

Brand i villa – Nemovej, Solrød Strand

26-11-2020
Kl. 08:36 opstod brand i udhuset ved en villa på Nemovej i Solrød, som blev opdaget af en håndværker, som udførte gravearbejde på en grund længere henne ad Nemovej.

Narkobilist uden kørekort – Naurbjergvej, Naurbjerg, Lille-Skensved

26-11-2020
Kl. 17:00 anholdt og sigtede færdselspolitiet en 27-årig mand fra Ringsted for kørsel i narkotikapåvirket tilstand i en personbil, som han i øvrigt ikke måtte være fører af.

S-togspatrulje – Solrød / Hundige

26-11-2020
Kl. 16:17 tog en patrulje en tur i S-toget fra Solrød S-station til Hundige S-station for at kontrollere, om rejsende anvendte mundbind i offentlig transportmidler som foreskrevet i COVID-19-reglerne.

Tricktyveri med ”tabt” pengeseddel – Solrød Center

23-11-2020
Kl. 09:00 fredag morgen anmeldte en 86-årig kvinde fra Solrød, at hun torsdag formiddag havde været udsat for tricktyveri foran sin bank i Solrød Center.

Narkobilist – Kildebrøndevej, Greve

19-11-2020
Kl. 21:25 gjorde en bilist sig uheldigt bemærket over for en patrulje, da bilen foretog en vending over dobbeltoptrukken spærrelinje på Kildebrøndevej i Greve.

To ulovlige knallerter – Ejbyvej, Lille-Skensved

19-11-2020
Kl. 14:05 bemærkede en færdselsbetjent, at to knallerter sammen kørte ind på en tankstation, hvor de to knallertkørere blev kontaktet af politiet.


ANNONCERING solrodnyt.dk · Nyhedsbrevsolrodnyt.dk

Annoncering på solrodnyt.dk
Flere placeringsmuligheder
Fra 75 kr./uge

Book online


Nyhedsbrev

Flere end 6.100 modtagere pr. udgivelse
Mandag og/eller fredag
Fra 300 kr./uge

Book online