Humoristiske bydialægter i en plakat

20. april 2019

Danmark er et lille land, men alligevel er der stor forskel på, hvordan vi taler rundt omkring i det danske land. Forskellige områder i landet og forskellige byer har deres helt eget sprog. Nogle har virkelig deres eget sprog, og det vil være forskelligt hvem, der hentydes til, afhængig af hvem man spørger. Spørger man en vaske ægte sønderjyde, vil vedkommende nok ikke mene, at det er en skør og sjov dialekt, men udefrakommende kan godt have rigtig svært ved at forstå, hvad der bliver sagt, når en sønderjyde først går i gang. Sådan kan man fortsætte rundt i det danske land i de forskellige områder og regioner. Vi taler ikke alle ens, men der er også stor forskel på, hvilken by man kommer fra. De fleste byer har også mere eller mindre fået opbygget sit eget sprog og sine egne udtryk, som kun de lokale og indbyggerne forstår. Det er absolut ikke rigsdansk, men det er helt sikkert bare en del af charmen ved byernes dialekter. Så meget at det er blev til en række byplakater, som udelukkende bygger på udsagn fra den enkelte by efterfulgt af en venlig oversættelse af, hvad byboerne mener, når de siger det. I Aarhus kommer følgende udsagn ikke bag på nogen, men udefrakommende vil med stor sandsynlighed ikke være helt med på, hvad det er der bliver ment. Når en aarhusianer siger: ”Prå-li-å-hør-hær-ig’å!” mener vedkommende i virkeligheden “hold lige kæft”, og sådan kunne man blive ved. På hver af disse sjove og unikke plakater er der samlet otte eller ni udtryk fra hver af de større byer i Danmark efterfulgt af en oversættelse eller betydning.

Selvironi og fællesskab
Byplakaterne er helt klart selvironiske, og de lægger op til at dem, som bor i de pågældende byer, skal tage dem med et smil og være en smule selvironiske. Hvis du kender en, som bor i en af byerne, er det også en oplagt og sjov gaveide, især hvis I i forvejen har moret jer over hver jeres dialekt og sprog. Dialekter er ikke kun sjove og fyldt med misforståelser, de er også med til at skabe et fællesskab i det pågældende område eller i byen. Dialekter og sprog samler mennesker, og mange mennesker kæmper også i dag for at bevare de unikke sprog og udtryk, for at vi ikke alle i hele Danmark ender med at tale ens. Det har en vis charme og det skaber samhørighed i både store og små byer. Byplakaterne fra Dialægt er med til at sætte fokus på netop denne dimension men med et meget humoristisk twist.

Moderne design
Dialekter er noget, som ligger langt tilbage i den danske historie. Dialekterne har da også været væsentlig mere udbredt, end de er den dag i dag. Byplakaterne er i den grad med til at bevare en del af byernes identitet tilført en vis portion humor og selvironi. Plakaterne fra Dialægt er top moderne i deres udtryk, og de passer ind i ethvert dansk hjem. Plakaterne er stilfulde og enkle, og på den måde formår de at kombinere en gammel tradition i dialekterne med moderne design i plakaterne. Byplakaterne kan både pynte på væggen eller på en reol. De er med til at give stolthed over den by, som man kommer fra, og man kan ikke andet end blive glad og stolt, når man kigger på de meget sigende udsagn, som plakaterne indeholder. Plakaterne indeholder citater, som mere eller mindre alle i byen kan relatere til og endda også udsagn, som mange slet ikke har tænkt over var specielle og unikke, før plakaterne udkom. Byplakaterne er med til at bevare dialekterne og få os alle til at grine lidt af dem samtidig.
ANNONCERING solrodnyt.dk · Nyhedsbrevsolrodnyt.dk

Annoncering på solrodnyt.dk
Flere placeringsmuligheder
Fra 75 kr./uge

Book online


Nyhedsbrev

Flere end 6.100 modtagere pr. udgivelse
Mandag og/eller fredag
Fra 300 kr./uge

Book online