Brugerbetaling på psykologhjælp til unge skal fjernes helt

1. april 2019

Af Jacob Mark, gruppeformand for SF

Alt for mange unge døjer med angstanfald, får store eller små depressioner eller bliver topstressede. Jeg kender personligt mange, som har haft brug for en hånd og værktøjer til at forhindre, at et dårligt tankemønster eller en forbi vokser ud af proportioner.

Desværre er det ikke i alle kommuner, at unge kan få hjælp hos en psykolog uden selv at skulle have penge op af lommen. Penge som de fleste unge ikke har. En rundspørge fra Psykiatrifonden viser, at Næstved, Kalundborg, Stevns, Faxe, Sorø, Odsherred, Solrød og Greve ikke tilbyder gratis psykologhjælp til alle unge i aldersgruppen 15-25 år.

Til gengæld er jeg glad og stolt over, at unge i Køge kan få hjælp. Som børneudvalgsformand i Køge satte jeg det på dagsordenen med det resultat, at Køge, som den første kommune i landet, indførte gratis psykologhjælp til unge. Sidenhen har mange SF’ere sikret, at flere kommuner er fulgt med, men vi skal have endnu flere med.

Kommunerne sidder ikke med ansvaret alene. I SF mener vi, der er brug for en national lov, der sikrer, at alle unge mellem 15 og 25 år kan få psykologhjælp.

Vi er allerede kommet et stykke af vejen. Med satspuljeaftalen var vi med til at sikre, at alle 18-20 årige med let til moderat depression og angst kan modtage gratis psykologbehandling efter at være blevet henvist fra en læge. Ordningen løber frem til udgangen af 2021.

Til den tid er det mit håb, at alle unge permanent har adgang til psykologhjælp. Jo før, desto bedre. Det vil også betyde, at vi bedre kan forebygge, så psykiske problemer ikke hænger ved resten af livet. Det er vigtigt.

Men koster det ikke mange penge at indføre gratis psykolog hjælp til alle unge, spørger du måske? Nej, ikke nødvendigvis. Et stort nationalt forskningsprojekt i England viser nemlig, at investeringer i gratis psykologhjælp kan mindske sygemeldinger, overførselsindkomster og indlæggelser og dermed betale sig selv.

Vi skal snart til valg. Her er gratis psykologhjælp til unge en mærkesag for SF og jeg. Vi kæmper for lighed i sundhed. Vi mener, det er ligeså alvorligt, når man er angst eller deprimeret, som når man brækker benet.

Alle har ret til at blive raske, uanset om benet brækker, eller psyken knækker.
Flere artikler

Bananrepublikken Danmark

20-05-2019
En af de største skandaler i nyere dansk finanshistorie ved at folde sig ud

Regeringens bluffnummer

13-05-2019
Ikke 17.150 personer kan trække sig ud af arbejdsmarkedet kun 800

Åbent brev til Borgmester og Byråd

13-05-2019
Pas på vores natur !

For eller imod EU

06-05-2019
Utroligt vigtigt valg den 26. maj.

Her er Drømmene Per Hauge

06-04-2019
Ja hvem ønsker muligheden for en fortætning? det er vi mange som gør, og det burde du også!

EU er nyttigt for Danmark

06-04-2019
I Lokalavisen-Solrød tirsdag 2. april 2019 afslører Brian Mørch , at hans viden om EU er knap.

Radio 24syv lukker

01-04-2019
Radio 24syv kaster håndklædet i ringen


ANNONCERING solrodnyt.dk · Nyhedsbrevsolrodnyt.dk

Annoncering på solrodnyt.dk
Flere placeringsmuligheder
Fra 75 kr./uge

Book online


Nyhedsbrev

Flere end 6.100 modtagere pr. udgivelse
Mandag og/eller fredag
Fra 300 kr./uge

Book online