Og det var Danmark og det var Danmark...

28. januar 2019

Sikke en kamp. Vi kom, vi så, vi spillede og vi sejrede. Og vi var alle sammen røde og hvide og stod sammen side om side.

Ét var det sportslige resultat, der var fantastisk, men noget andet var det fællesskab, vi alle sammen følte. Vi var ikke verdensborgere, der kan bo i New York det ene år, i Berlin det næste for at flytte til Madrid eller Hongkong. Vi var danskere i rødt og hvidt. Lagde I også mærke til publikum. De var ikke bare nationale, de havde hyllet sig i Dannebrog, malet sig røde og hvide i ansigterne og taget vikingehuen på.

Alle os med lidt gulnede dåbsattester kan huske EM i 1992. Her var det også stammen, der stod sammen. Som de siger i en reklame på nettet, så var det direktører, rengøringsdamer, ekspedienter og millionærer, der blev til en portion rødgrød med fløde.

Vi kan roligt være stolte
Vi har faktisk en hel del, som vi kan være stolte af. Den tidligere britiske ambassadør i Danmark, skotske James Mellon, karakteriserede danskerne som en stamme, fordi vi er tættere på hinanden sprogligt, geografisk og kulturelt og simpelthen kender hinanden bedre end de fleste andre folkeslag. Og helt løgn er det jo ikke.

Med den beskrivelse kunne man tro, at vi om stamme sandede til og gik i stå, men det er jo ikke tilfældet. Danmark er på masser af områder fremme i forreste linje. I dag viste vores håndboldspillere kæmpe format, og om nævnt har fodboldspillere tidligere vist det samme format. Ikke dårligt af et land, hvis befolkningstal svarer til en bydel i New York.

Hvad nu, hvis H. C. Ørsted ikke havde opdaget elektromagnetismen? Eller hvis Niels Bohr ikke havde vidst noget om atomer? Eller H.C. Andersen, der for over 200 år siden løb rundt i Odense med træsko på og gik i fattigskole, ikke havde haft én levende fantasi og kunne skrive historier, der appellerer til også fjerne folkeslag og som holder århundrede efter århundrede? Jeg er af den overbevisning, at vi allesammen ville have været fattigere uden disse frontløbere.

Vi danskere gør en dyd af at være beskedne, men som vores dronning har sagt, så sørger vi også for at gøre opmærksomme på, hvor beskedne vi er. Nok er beskedenhed en dyd, men jeg synes, vi har så meget at være stolte over, at vi med god ret kan ranke ryggen og løfte hovedet. Vi har faktisk gjort det godt

Dem der fulgte og bar
Vel har vi fået hjælp undervejs til at blive den stamme, vi er i dag. Som jeg så ofte pointer, så går det galt for samfund, der lukker sig om sig selv og ikke tillader friske kræfter at komme ind. Mange mennesker fra andre lande er kommet hertil – som enkeltpersoner, som små grupper eller som større grupper. Fælles for dem alle har været, at de kunne noget og havde noget at byde på. Muligvis er de blevet mødt med skepsis og mistro, men netop fordi de havde noget at byde på, er de blevet accepterede og med tiden blevet velkomne podekviste på den danske stamme.

Lad mig i flæng nævne hollandske jordbrugere og arkitekter, tyske skibsbyggere, statskyndige eller kartoffelavlere, de franske protestanter, der havde opskriften på brun sovs med og de polske landarbejdere, der strandede her og med flid og sparsommelighed endte med, at deres børne- og oldebørn med stolthed fortæller om roepigen.

Det er svært at få armene ned efter den forrygende håndboldfinale og de flotte – fortjente – guldmedaljer. Og det var Danmark, óle óle óle.

Brian Mørch
Byrådsmedlem
Dansk Folkeparti


ANNONCERING solrodnyt.dk · Nyhedsbrevsolrodnyt.dk

Annoncering på solrodnyt.dk
Flere placeringsmuligheder
Fra 75 kr./uge

Book online


Nyhedsbrev

Flere end 6.100 modtagere pr. udgivelse
Mandag og/eller fredag
Fra 300 kr./uge

Book online