Mogens Tranders fortæller om Første Verdenskrig

8. oktober 2018

Han har styr på fakta og detaljerne. Mogens Tranders er optaget af Første Verdenskrig, dens kanoner og katastrofer, og tirsdag den 16. oktober kl. 14.00 til KigInd holder han foredrag om krigen i Jersie Sognehus.

»Det var en frygtelig krig, hvor den ene tåbelighed efter den anden førte til voldsomme mennesketab. Havde de konservative generaler tænkt anderledes, kunne mange liv være reddet,« siger Mogens Tranders.

Høje drabstal
Omkring ti millioner soldater mistede livet i de fire krigsår. Det skyldtes ikke mindst nye våbentyper som giftgasser og maskingeværet.

»Maskingeværet var det vigtigste våben i hele krigen. Især blev det brugt ved slaget ved Somme i 1916, hvor tyskerne på en enkelt dag nedskød 60.000 britiske soldater, hvoraf de 20.000 døde,« siger Mogens Tranders. 

I sit foredrag vil han også komme ind på krigens betydning i Danmark, herunder i området ved Køge Bugt. »Danmark var neutral under krigen, men alligevel forventede regeringen en invasion. Derfor var beredskabet højt, ikke mindst ved Mosede Fort, fordi man forventede, at fjendlige tropper ville gå i land i Køge Bugt,h siger Mogens Tranders og fortsætter:

»For den danske befolkning var krigen frygtelig. Der var begrænsninger i eksport af varer, så der kom ingen indtjening fra udlandet, og det var stort set umuligt at importere varer. Det medførte arbejdsløs og fattigdom, så det var bestemt ikke morsomt.«

100-året for krigens ophør
Den 11. november er det 100 år siden, at krigen stoppede. Og den anledning skal bruge på at gøre opmærksom på den. 

»Vi må aldrig glemme Første Verdenskrig. Der skete så mange forfærdelige ting. Udover de meningsløse nedslagtninger af mennesker, var der gullaschbaronerne. De tjente mange penge på at sælge rottekød til soldaterne, og det er stadig frygteligt at læse om deres massive rigdom, mens befolkningerne led,« siger Mogens Tranders.
 

Der er gratis adgang til foredraget. Der kan købes kaffe til kr. 20.-.

Tekst og foto Bo Nygaard Larsen

Kilde: Jersie-skensved.dk


Flere artikler

Borgermøde om Ring 5 Syd

20-05-2019
Tirsdag den 28. maj kl. 19:00 i Jersie Forsamlingshus

Gadeidrættens dag i Solrød

20-05-2019
Her kan du læse mere om gadeidrættens dag i Solrød, som finder sted d. 25. maj ved Solrød Gl. Skole.

Børnevalg 2019

20-05-2019
Bliver det et "Nej til numsekløe" eller "Ja til superkræfter"? Du kan stemme på din favorit på biblioteket.

Konservative i Solrød omdeler i disse dage valgavisen

20-05-2019
I valgavisen kan du f.eks. læse om alle kandidaterne, mærkesagerne osv.

Informationforedrag i Køge om helbredelse ad naturlig vej gennem Bruno Grönings lære – en byggesten i fremtidens lægevidenskab

20-05-2019
I Køge, Ravnsborghallen, Ravnsborgvej 3, holdes der tirsdag den 28. maj 2019, kl. 19 et informationsforedrag om helbredelse ad naturlig vej gennem Bruno Grönings lære.

10Solrød deler ud af fællesskabet

16-05-2019
Eleverne vil omsætte deres inspiration og gode tanker til praksis.

Få hjælp til lektierne med UngSolrød

16-05-2019
UngSolrød åbner nu op for vores egen lektiecafé, hvor du kan få hjælp med alt fra matematik, dansk, engelsk og meget mere.

Stadig ledige pladser på HF

16-05-2019
Overvejer du en 2-årig HF på Solrød Gymnasium? Og ved du ikke helt, hvad det er? Så ring på 56 18 40 00 og aftal et besøg ud fra dine personlige behov. Måske kan du starte allerede til sommer.

Socialdemokratiet i Solrød og Astrid Krag inviterede Solrøds børn til at give deres besyv til valgkampen

16-05-2019
Der summede af liv og aktivitet, da Socialdemokratiet i Solrød og Astrid Krag inviterede Solrøds børn til at give deres besyv med i den valgkamp, vi står midt i. Tirsdag eftermiddag ved Solrød Idræts Center stod Astrid Krag klar med en stor stak gamle valgplakater og en ordentlig bunke sprittuscher. Opfordringen til børnene, der kom forbi var klar: fortæl Astrid Krag, hvad I mener der er vigtigst at hun som politiker arbejder for.

Kom til opstartsmøde for nye iværksættere og mød Irene

16-05-2019
Drømmer du om at leve af din hobby eller en god forretningsidé? Men har du svært ved at tage springet, måske fordi du har en ide om, at alt skal være forberedt til perfektion? Eller ved du ikke, hvad der skal til for at komme godt og hurtigt fra start som iværksætter? Så kan du deltage i et opstartsmøde for nye iværksættere få svar på dine spørgsmål og møde andre ligesindede. Du møder også 34 årige Irene Schøller, der på under et halvt år har fået otte kunder.


ANNONCERING solrodnyt.dk · Nyhedsbrevsolrodnyt.dk

Annoncering på solrodnyt.dk
Flere placeringsmuligheder
Fra 75 kr./uge

Book online


Nyhedsbrev

Flere end 6.100 modtagere pr. udgivelse
Mandag og/eller fredag
Fra 300 kr./uge

Book online