Betaler du for meget for dine lån?

19. august 2018


Det kan være svært at vide om man betaler for meget for sine lån. Når det kommer til lån, er der flere ting man skal holde øje med for at finde det billigste lån. Gennem denne artikel gennemgås der flere faktorer man skal være opmærksomme på når man skal til at låne penge.

Skal man kun kigge på renteprocenten?
Nej, mange laver den fejl, at de kun kigger efter renteprocenten. Bare rolig, hvis du er faldet i denne fælde er du langt fra den eneste. Når man foretager et lån skal man også være opmærksom på de andre gebyrer som der er forbundet. Det er nemlig også vigtigt at kigge på de årlige omkostninger i procent, hvor der både er snak om engangsomkostninger, løbende omkostninger, herunder stiftelsesprovision, fast tinglysningsafgift og de månedlige kontogebyrer. Banker og låneudbydere skal oplyse de årlige omkostninger i procent, dette gør det også nemmere at sammenligne forskellige lån. Ellers kan du nemt sammenligne lån her.

Hvad er vigtigt at være opmærksom?
Det er altid en god idé at læse det med småt. Banker og finansieringsselskaber skal fremhæve de forskellige betingelser om de lån, som de tilbyder dig. Derudover er det en godt at være opmærksom på følgende:

Beløb du skal betale tilbage:
Beløbet du skal betale skal du kunne se inden du sige ja til et lån. Det er altid angivet som det samlede tilbagebetalingsbeløb.

ÅOP:
ÅOP er som tidligere nævnt de årlige omkostninger i procent. Det fortæller dig hvor dyrt dit lån er. Jo lavere ÅOP er jo billigere er lånet. Sammenligner du ÅOP på forskellige lån, skal du også være opmærksom på løbetiden (den tid du har til at tilbagebetale lånet). Løbetiden skal som regel være den samme tidsperiode, ellers kan det være svært at sammenligne lånene.

Det månedlige beløb:
Når du låner penge skal du også være opmærksomme på de månedlige beløb. Disse beløb skal du altså huske at medregne i dit månedlige forbrug. Derfor betyder det altså, at dit rådighedsbeløb i de måneder hvor du betaler tilbage på lånet er lavere end inden du foretog et lån. Et opstartsgebyr på et lån kan gøre den første måned ekstra dyr.

Renten på lånet:
Det er vigtigt du undersøger hvad renten er, hvis du vælger at låne penge. Renten skal være angivet i procent. Det er ofte de lån med en lav rente der er bedst. Men det er ikke altid, at det betyder at det er det billigste lån i længden. For eksempel kan renten godt være lav imens de årlige omkostninger i procent er høje. Det vil i dette tilfælde betyde at gebyrerne og omkostningerne for lånet er høje. Hvis dette er tilfældet skal du i stedet kigge efter et lån med lave årlige omkostninger.

Skal du så foretage et lån eller ej?
Det er meget forskelligt fra person til person hvad ens grund til at foretage et lån er. Ligesom man kan have en god grund til at foretage et lån, kan der også være en dårlig årsag til at tage et lån. Beslutter du dig alligevel for at det er vigtigt for dig at foretage et lån er det vigtigt at du er opmærksom på de tidligere nævnte faktorer. Genovervej alligevel hvad din økonomiske situation er lige nu, men også hvad den er i fremtiden. Hvis ikke du har råd til at betale renter, månedlige gebyrer mm. kan du komme til at være præget af dit lån i mange år. Har du allerede noget gæld, anbefaler jeg at du får betalt din gæld tilbage
inden du foretager et nyt lån.
Hvis du på noget tidspunkt overvejer at foretage et kviklån bør du undersøge hvad de andre alternativer er. Kviklån bliver nemlig ofte meget dyrere end man lige regner med når man foretager det.
Har du fundet et lån du har lyst til at benytte er det også en god idé at undersøge hvad fordelene og ulemperne ved dette lån er, samt hvad andres erfaringer med denne ydelse er.
ANNONCERING solrodnyt.dk · Nyhedsbrevsolrodnyt.dk

Annoncering på solrodnyt.dk
Flere placeringsmuligheder
Fra 75 kr./uge

Book online


Nyhedsbrev

Flere end 6.100 modtagere pr. udgivelse
Mandag og/eller fredag
Fra 300 kr./uge

Book online