Ung til Ung-vejledning om uddannelsesvalget

29. november 2018

En UUV-Ung til ung-aften for 8. klasses elever og deres forældre giver indblik, hvordan det er at gå på forskellige ungdomsuddannelser, og hvilke fremtidsmuligheder uddannelserne åbner op.

Så er Ung til Ung-sæsonen skudt i gang. Alle afholdte arrangementer har været meget vellykkede og velbesøgte. I november har Ungdommens UddannelsesVejledning (UUV) haft 1.266 elever og deres forældre igennem 6 store Ung til Ung-arrangementer på områdets ungdomsuddannelser.
Der har været Ung til Ung-aftener på henholdsvis Greve Gymnasium, hos vores nye vært Roskilde Tekniske Skole, Køge Handelsskole, Køge Gymnasium og Solrød Gymnasium. Alle steder er der blevet taget rigtigt godt imod eleverne og deres forældre. 


Hvad kan 8. klasses eleverne og deres forældre få ud af en sådan aften? Hvis du bøvler med spørgsmål som hvordan skal jeg vide, hvad jeg vil arbejde som 10 år? Hvordan skal jeg vælge en uddannelse, der giver mening for mig? Så kan en Ung til ung-aften være med til at pege på fremtidens muligheder og valg kan komme til at fremstå mindre uoverskuelige. 

Dialogen Ung til Ung er frisk og fra unge, der for ikke så lang tid siden selv stor overfor et uddannelsesvalg.

På en ung til ung-aften fortæller unge fra forskellige ungdomsuddannelser om deres overvejelser, da de skulle vælge uddannelse. De unge vil bl.a. fortælle om:

  • Hvad og hvem, der påvirkede deres valg af uddannelse
  • Hvordan det er at gå på deres uddannelsessted
  • Hvad der er særligt godt og særligt svært på deres uddannelse
  • Hvilke fremtidsdrømme har de
  • Hvordan det sociale og faglige indhold fungerer på deres ungdomsuddannelse 


Alle folkeskoleelever fra 8. klasse - og deres forældre - i Køge Bugt bliver i løbet af efteråret informeret af deres uddannelsesvejleder, om hvornår og hvor de skal deltage i Ung til ung-aften. Arrangementet er nemlig obligatorisk, fordi det er en del af elevernes uddannelse og job-undervisning og den afvikles som omlagt undervisning, sidst på eftermiddagen, så unge lærlinge fra erhvervsuddannelserne kan deltage.

I løbet af aftenen deltager alle i en runde om erhvervsuddannelse og i en runde om gymnasial uddannelse. Mellem de to runder er der en pause hvor vejledere fra UUV og ungeguiderne/-rollemodellerne tilbyder en uformel snak og besvare spørgsmål, som ikke er stillet i plenum.

På aftenen deltager ungeguider fra de gymnasiale uddannelser: STX, HTX, HHX og fra de forskellige erhvervsuddannelser. UUV har samlet et korps på 50 lokale Ungeguiderne, som er blevet ”klædt på” til at sætte ord på deres overvejelser om uddannelsesvalg og uddannelseserfaringer.

Margrethe Tovgaard der er afdelingsleder i UUV understreger i sin velkomst, at det at vælge uddannelse kan virke som kæmpe stort og afgørende. Noget der kan gøre dette valg forvirrende og svært, er at man fx kan føle sig presset af venner og forældres forventninger til en, og af at man i medierne ofte hører, at det er vigtigt at vælge rigtigt… og allerhelst første gang! Man risikerer, at man ender med at træffe et valg, som man ikke kan se sig selv i.
Derfor er det vigtigt at slå koldt vand i blodet, pointerer Margrethe Tovgaard, et velovervejet valg er et led i en proces, og at træffe store valg er noget man skal øve sig i. En valgproces forudsætter, at man arbejder sig igennem forskellige trin. Første trin er aktivt at undersøge ens (uddannelses)muligheder, dernæst skal man sparre med andre om ens overvejelser (fx med en mor/vejleder/lærer), om hvad var fordele og ulemper ved disse muligheder -  hvad tiltaler mig fx ved en erhvervsuddannelse eller en gymnasial uddannelse, og hvad tiltaler mig ikke? Tredje trin er at overveje hvem er jeg? Hvad er mine kompetencer? Hvordan passer de til konkrete uddannelser jeg overvejer? Og til sidst hvordan er de pågældende uddannelser sammensat? Hvilke konkrete jobmuligheder giver de? Hvordan med videreuddannelse? Hvordan passer de til mig som person?

Det er en god ide at se alle de forskellige vejledningsaktiviteter som UUV tilbyder, som led i din dannelse af almen viden om dine job- og uddannelsesmuligheder (herunder en Ung til Ung-aften). På baggrund af denne viden – fx om hvordan man bliver SOSU-assistent eller revisor, og hvad jobbene indebærer, ved du, hvad det er du vælger fra, når du vælger en uddannelse frem for en anden. Og i denne proces opdager du måske, hvad der netop er det rigtige valg for dig.

Elever og forældrene kan bruge en Ung til Ung-aften til at lade sig inspirere og overraske i deres undersøgelse af uddannelsesmuligheder, både i forhold til fremtidige uddannelsesplanlægning og i forhold til, hvilke to ungdomsuddannelser man vil ud og besøge på introkurserne i foråret. En Ung til Ung-aften er tilrettelagt for at inspirere unge til deres endelige uddannelsesvalg efter 9. klasse.

UUV ser frem til de to sidste Ung til Ung-aftener, der afvikles i januar 2019 - på henholdsvis Solrød Gymnasium den 14. januar 2019 og på Køge Gymnasium den 17. januar 2019.

Kilde: UUV Køge Bugt


Flere artikler

Bamsefabrik, rensdyr, juleboder og show

13-12-2018
Lørdag d. 15. december hygger vi ekstra meget om kunderne i Solrød Center!

Digital julehandel skal hjælpe fattige familier til en god jul

13-12-2018
De danske erhvervsdrivende fortsætter med at bakke op om Julehjælp for fattige familier. MobilePay melder sig nu blandt flere andre af landets store virksomheder, som benytter julehandlen til at hjælpe landets fattigste. Den 29. november samlede en lang række danske erhvervspersonligheder over 11,1 mio. kroner ind til landets fattigste på blot én time, og nu melder MobilePay sig også ind i kampen sammen med store virksomheder som Rema 1000, Elgiganten og Sportmaster.

Luciaoptog i Solrød Center

10-12-2018
Børn fra Munkekær SFO går Luciaoptog gennem centergaden og ender ved biblioteket torsdag 13. december.

Hva´ skal vi med kunsten?

10-12-2018
Kunstanmelder ved bl.a. Jyllandsposten Tom Jørgensen fører os ind i hvad han mener hvad kunst kan og bør gøre ved vores hverdag.

Staples er i vækst efter at være flyttet fra Amager til Greve

10-12-2018
Staples, der er verdens største leverandør af kontorartikler, trives med at have dansk salgskontor i ErhvervsCentret i Greve. Beliggenheden, kontorfællesskabet og servicen i det lokale erhvervshus er perfekt. Flytningen fra Bella Center i april 2017 har givet firmaet en besparelse tæt ved 500.000 kr. årligt og sammenlagt en måneds arbejdstid på ikke at holde i kø, vurderer Jens Brøchner Jensen, der er salgsdirektør hos Staples Denmark og chef for 22 medarbejdere. Firmaet er i kraftig vækst, fortæller han på et virksomhedsbesøg.

Andersen & Martini: Vi vil være Danmarks bedste bilforhandler

10-12-2018
Adm. direktør Peter Hansen har i 10 år siddet bag rattet som ejerleder af bilforhandlerforretningen Andersen og Martini. Han bor privat med fru Hansen og hunden i Hellerup og sætter sig hver morgen ind i sin Opel for at køre til Agenavej 15 i Greve, hvor virksomheden har haft hovedsæde siden 2011. Her har han udvidet forretningen med udstilling, salg og service af eksklusive biler som Ferrari og Cadillac og nye hybridbiler og ikke mindst brugte middelklassebiler til familien Danmark. Hans mål er at forretningen skal være Danmarks bedste bilforhandler og overvejer i øjeblikket at bygge ud for at få plads til flere brugte biler på matriklen. Det fortalte han på et virksomhedsbesøg, hvor hunden Argo snusede nysgerrigt til gæsterne og troligt fulgte i sin herres fodspor.

Ny bog gør skærmtid til fælles tid

10-12-2018
Vil du være kreativ på en computer med dit barn?

Så åbner årets juletræssalg i Solrød Centret

06-12-2018
Køb lokalt og støt Solrød FC

Gratis juleværksted og gaveindpakning

06-12-2018
Hver weekend i december åbner Solrød Center for deres gratis juleværksted.

Handl lokalt og vind gavekort!

06-12-2018
Hele december får du skrabelodder for hvert køb over kr. 200,- i Solrød Center.


ANNONCERING solrodnyt.dk · Nyhedsbrevsolrodnyt.dk

Annoncering på solrodnyt.dk
Flere placeringsmuligheder
Fra 75 kr./uge

Book online


Nyhedsbrev

Flere end 6.100 modtagere pr. udgivelse
Mandag og/eller fredag
Fra 300 kr./uge

Book online