Ung til Ung-vejledning om uddannelsesvalget

29. november 2018

En UUV-Ung til ung-aften for 8. klasses elever og deres forældre giver indblik, hvordan det er at gå på forskellige ungdomsuddannelser, og hvilke fremtidsmuligheder uddannelserne åbner op.

Så er Ung til Ung-sæsonen skudt i gang. Alle afholdte arrangementer har været meget vellykkede og velbesøgte. I november har Ungdommens UddannelsesVejledning (UUV) haft 1.266 elever og deres forældre igennem 6 store Ung til Ung-arrangementer på områdets ungdomsuddannelser.
Der har været Ung til Ung-aftener på henholdsvis Greve Gymnasium, hos vores nye vært Roskilde Tekniske Skole, Køge Handelsskole, Køge Gymnasium og Solrød Gymnasium. Alle steder er der blevet taget rigtigt godt imod eleverne og deres forældre. 


Hvad kan 8. klasses eleverne og deres forældre få ud af en sådan aften? Hvis du bøvler med spørgsmål som hvordan skal jeg vide, hvad jeg vil arbejde som 10 år? Hvordan skal jeg vælge en uddannelse, der giver mening for mig? Så kan en Ung til ung-aften være med til at pege på fremtidens muligheder og valg kan komme til at fremstå mindre uoverskuelige. 

Dialogen Ung til Ung er frisk og fra unge, der for ikke så lang tid siden selv stor overfor et uddannelsesvalg.

På en ung til ung-aften fortæller unge fra forskellige ungdomsuddannelser om deres overvejelser, da de skulle vælge uddannelse. De unge vil bl.a. fortælle om:

  • Hvad og hvem, der påvirkede deres valg af uddannelse
  • Hvordan det er at gå på deres uddannelsessted
  • Hvad der er særligt godt og særligt svært på deres uddannelse
  • Hvilke fremtidsdrømme har de
  • Hvordan det sociale og faglige indhold fungerer på deres ungdomsuddannelse 


Alle folkeskoleelever fra 8. klasse - og deres forældre - i Køge Bugt bliver i løbet af efteråret informeret af deres uddannelsesvejleder, om hvornår og hvor de skal deltage i Ung til ung-aften. Arrangementet er nemlig obligatorisk, fordi det er en del af elevernes uddannelse og job-undervisning og den afvikles som omlagt undervisning, sidst på eftermiddagen, så unge lærlinge fra erhvervsuddannelserne kan deltage.

I løbet af aftenen deltager alle i en runde om erhvervsuddannelse og i en runde om gymnasial uddannelse. Mellem de to runder er der en pause hvor vejledere fra UUV og ungeguiderne/-rollemodellerne tilbyder en uformel snak og besvare spørgsmål, som ikke er stillet i plenum.

På aftenen deltager ungeguider fra de gymnasiale uddannelser: STX, HTX, HHX og fra de forskellige erhvervsuddannelser. UUV har samlet et korps på 50 lokale Ungeguiderne, som er blevet ”klædt på” til at sætte ord på deres overvejelser om uddannelsesvalg og uddannelseserfaringer.

Margrethe Tovgaard der er afdelingsleder i UUV understreger i sin velkomst, at det at vælge uddannelse kan virke som kæmpe stort og afgørende. Noget der kan gøre dette valg forvirrende og svært, er at man fx kan føle sig presset af venner og forældres forventninger til en, og af at man i medierne ofte hører, at det er vigtigt at vælge rigtigt… og allerhelst første gang! Man risikerer, at man ender med at træffe et valg, som man ikke kan se sig selv i.
Derfor er det vigtigt at slå koldt vand i blodet, pointerer Margrethe Tovgaard, et velovervejet valg er et led i en proces, og at træffe store valg er noget man skal øve sig i. En valgproces forudsætter, at man arbejder sig igennem forskellige trin. Første trin er aktivt at undersøge ens (uddannelses)muligheder, dernæst skal man sparre med andre om ens overvejelser (fx med en mor/vejleder/lærer), om hvad var fordele og ulemper ved disse muligheder -  hvad tiltaler mig fx ved en erhvervsuddannelse eller en gymnasial uddannelse, og hvad tiltaler mig ikke? Tredje trin er at overveje hvem er jeg? Hvad er mine kompetencer? Hvordan passer de til konkrete uddannelser jeg overvejer? Og til sidst hvordan er de pågældende uddannelser sammensat? Hvilke konkrete jobmuligheder giver de? Hvordan med videreuddannelse? Hvordan passer de til mig som person?

Det er en god ide at se alle de forskellige vejledningsaktiviteter som UUV tilbyder, som led i din dannelse af almen viden om dine job- og uddannelsesmuligheder (herunder en Ung til Ung-aften). På baggrund af denne viden – fx om hvordan man bliver SOSU-assistent eller revisor, og hvad jobbene indebærer, ved du, hvad det er du vælger fra, når du vælger en uddannelse frem for en anden. Og i denne proces opdager du måske, hvad der netop er det rigtige valg for dig.

Elever og forældrene kan bruge en Ung til Ung-aften til at lade sig inspirere og overraske i deres undersøgelse af uddannelsesmuligheder, både i forhold til fremtidige uddannelsesplanlægning og i forhold til, hvilke to ungdomsuddannelser man vil ud og besøge på introkurserne i foråret. En Ung til Ung-aften er tilrettelagt for at inspirere unge til deres endelige uddannelsesvalg efter 9. klasse.

UUV ser frem til de to sidste Ung til Ung-aftener, der afvikles i januar 2019 - på henholdsvis Solrød Gymnasium den 14. januar 2019 og på Køge Gymnasium den 17. januar 2019.

Kilde: UUV Køge Bugt


Flere artikler

Ny indbrudsgruppe i Midt- og Vestsjælland går målrettet efter indbrudstyve

14-02-2019
Midt- og Vestsjællands Politi har pr. 1. februar 2019 etableret en kredsdækkende indbrudsgruppe.

KÆMPE bogsalg på Solrød Bibliotek

14-02-2019
Vi har ryddet grundigt op - især i voksen faglitteratur. Kom og gør et kup!

100 dage til EU-valget: Solrød godt over landsgennemsnittet

14-02-2019
Den 15. februar er der præcis 100 dage til Europa-Parlamentsvalget søndag den 26. maj, hvor også Solrøds borgere skal forbi stemmeboksene.

Kom til opstartsmøde for iværksættere og mød unge Tobias Thomas

14-02-2019
Overvejer du at leve af din hobby eller en god forretningsidé? Men ved du ikke, hvad der skal til for at komme godt og hurtigt fra start som iværksætter? Så kan du på et opstartsmøde for nye iværksættere få svar på alle dine spørgsmål og møde andre ligesindede. Du møder også Tobias Thomas, der på få år har formået at etablere sig som en ung iværksætter med fotos, video og markedsføring på sociale medier. Han modtog i 2017 årets iværksætterpris og deler ud af sine erfaringer med at lykkes som selvstændig.

Lille dansk bryghus flytter fra Køge til Greve for at vækste

14-02-2019
Nyetablerede virksomheder i Greve Kommune skaber i stigende omfang private fuldtidsjob. Det gavner den erhvervsøkonomiske udvikling i kommunen. Fra 2014 til 2017 skabte iværksættervirksomheder i gennemsnit 2,1 fuldtidsværk. Det viser en ny vækstanalyse fra IRISGROUP. Det lille bryghus Alefarm Brewing med fem medarbejdere er en af de nye iværksættervirksomheder, der lige er flyttet til Greve for at få mere plads til at vækste.

Solrød Rundt Løbet 2019

11-02-2019
For tredje år i træk inviterer Solrød Center – i samarbejde med Solrød Atletik & Motion – alle friske solrødder til årets hyggeligste løb: SOLRØD RUNDT LØBET.

Solrød gymnastik til opvisning i Vallensbæk

11-02-2019
Solrød Gymnastik var i weekenden til deres første opvisning, Vestegnens Gymnastikdag.

Førstehjælp til bil kørekort marts 2019 - Kørekort til 17. årige

11-02-2019
Hvis du skal have kørekort til bil eller motorcykel, skal du også have et lovpligtigt, færdselsrelateret førstehjælpskursus á 8 timers varighed. UngSolrød udbyder et antal kurser alt efter hvor mange der melder sig.

Workshop – lav din egen magibog

11-02-2019
En god start på en lang karriere som okkult praktiker. Her kan du lave din egen magibog. Vi sørger for læder til indbinding, forskelligt pynt og stads og papir til siderne og viser dig forskellige måder at få dem til at se gule og gamle ud.

Strikkecafé på Solrød Bibliotek

11-02-2019
Kom og bliv inspireret og få/giv gode tips til andre strikkeglade.


ANNONCERING solrodnyt.dk · Nyhedsbrevsolrodnyt.dk

Annoncering på solrodnyt.dk
Flere placeringsmuligheder
Fra 75 kr./uge

Book online


Nyhedsbrev

Flere end 6.100 modtagere pr. udgivelse
Mandag og/eller fredag
Fra 300 kr./uge

Book online