Mogens Tranders fortæller om Første Verdenskrig

8. oktober 2018

Han har styr på fakta og detaljerne. Mogens Tranders er optaget af Første Verdenskrig, dens kanoner og katastrofer, og tirsdag den 16. oktober kl. 14.00 til KigInd holder han foredrag om krigen i Jersie Sognehus.

»Det var en frygtelig krig, hvor den ene tåbelighed efter den anden førte til voldsomme mennesketab. Havde de konservative generaler tænkt anderledes, kunne mange liv være reddet,« siger Mogens Tranders.

Høje drabstal
Omkring ti millioner soldater mistede livet i de fire krigsår. Det skyldtes ikke mindst nye våbentyper som giftgasser og maskingeværet.

»Maskingeværet var det vigtigste våben i hele krigen. Især blev det brugt ved slaget ved Somme i 1916, hvor tyskerne på en enkelt dag nedskød 60.000 britiske soldater, hvoraf de 20.000 døde,« siger Mogens Tranders. 

I sit foredrag vil han også komme ind på krigens betydning i Danmark, herunder i området ved Køge Bugt. »Danmark var neutral under krigen, men alligevel forventede regeringen en invasion. Derfor var beredskabet højt, ikke mindst ved Mosede Fort, fordi man forventede, at fjendlige tropper ville gå i land i Køge Bugt,h siger Mogens Tranders og fortsætter:

»For den danske befolkning var krigen frygtelig. Der var begrænsninger i eksport af varer, så der kom ingen indtjening fra udlandet, og det var stort set umuligt at importere varer. Det medførte arbejdsløs og fattigdom, så det var bestemt ikke morsomt.«

100-året for krigens ophør
Den 11. november er det 100 år siden, at krigen stoppede. Og den anledning skal bruge på at gøre opmærksom på den. 

»Vi må aldrig glemme Første Verdenskrig. Der skete så mange forfærdelige ting. Udover de meningsløse nedslagtninger af mennesker, var der gullaschbaronerne. De tjente mange penge på at sælge rottekød til soldaterne, og det er stadig frygteligt at læse om deres massive rigdom, mens befolkningerne led,« siger Mogens Tranders.
 

Der er gratis adgang til foredraget. Der kan købes kaffe til kr. 20.-.

Tekst og foto Bo Nygaard Larsen

Kilde: Jersie-skensved.dk


Flere artikler

Bamsefabrik, rensdyr, juleboder og show

13-12-2018
Lørdag d. 15. december hygger vi ekstra meget om kunderne i Solrød Center!

Digital julehandel skal hjælpe fattige familier til en god jul

13-12-2018
De danske erhvervsdrivende fortsætter med at bakke op om Julehjælp for fattige familier. MobilePay melder sig nu blandt flere andre af landets store virksomheder, som benytter julehandlen til at hjælpe landets fattigste. Den 29. november samlede en lang række danske erhvervspersonligheder over 11,1 mio. kroner ind til landets fattigste på blot én time, og nu melder MobilePay sig også ind i kampen sammen med store virksomheder som Rema 1000, Elgiganten og Sportmaster.

Luciaoptog i Solrød Center

10-12-2018
Børn fra Munkekær SFO går Luciaoptog gennem centergaden og ender ved biblioteket torsdag 13. december.

Hva´ skal vi med kunsten?

10-12-2018
Kunstanmelder ved bl.a. Jyllandsposten Tom Jørgensen fører os ind i hvad han mener hvad kunst kan og bør gøre ved vores hverdag.

Staples er i vækst efter at være flyttet fra Amager til Greve

10-12-2018
Staples, der er verdens største leverandør af kontorartikler, trives med at have dansk salgskontor i ErhvervsCentret i Greve. Beliggenheden, kontorfællesskabet og servicen i det lokale erhvervshus er perfekt. Flytningen fra Bella Center i april 2017 har givet firmaet en besparelse tæt ved 500.000 kr. årligt og sammenlagt en måneds arbejdstid på ikke at holde i kø, vurderer Jens Brøchner Jensen, der er salgsdirektør hos Staples Denmark og chef for 22 medarbejdere. Firmaet er i kraftig vækst, fortæller han på et virksomhedsbesøg.

Andersen & Martini: Vi vil være Danmarks bedste bilforhandler

10-12-2018
Adm. direktør Peter Hansen har i 10 år siddet bag rattet som ejerleder af bilforhandlerforretningen Andersen og Martini. Han bor privat med fru Hansen og hunden i Hellerup og sætter sig hver morgen ind i sin Opel for at køre til Agenavej 15 i Greve, hvor virksomheden har haft hovedsæde siden 2011. Her har han udvidet forretningen med udstilling, salg og service af eksklusive biler som Ferrari og Cadillac og nye hybridbiler og ikke mindst brugte middelklassebiler til familien Danmark. Hans mål er at forretningen skal være Danmarks bedste bilforhandler og overvejer i øjeblikket at bygge ud for at få plads til flere brugte biler på matriklen. Det fortalte han på et virksomhedsbesøg, hvor hunden Argo snusede nysgerrigt til gæsterne og troligt fulgte i sin herres fodspor.

Ny bog gør skærmtid til fælles tid

10-12-2018
Vil du være kreativ på en computer med dit barn?

Så åbner årets juletræssalg i Solrød Centret

06-12-2018
Køb lokalt og støt Solrød FC

Gratis juleværksted og gaveindpakning

06-12-2018
Hver weekend i december åbner Solrød Center for deres gratis juleværksted.

Handl lokalt og vind gavekort!

06-12-2018
Hele december får du skrabelodder for hvert køb over kr. 200,- i Solrød Center.


ANNONCERING solrodnyt.dk · Nyhedsbrevsolrodnyt.dk

Annoncering på solrodnyt.dk
Flere placeringsmuligheder
Fra 75 kr./uge

Book online


Nyhedsbrev

Flere end 6.100 modtagere pr. udgivelse
Mandag og/eller fredag
Fra 300 kr./uge

Book online