Mogens Tranders fortæller om Første Verdenskrig

8. oktober 2018

Han har styr på fakta og detaljerne. Mogens Tranders er optaget af Første Verdenskrig, dens kanoner og katastrofer, og tirsdag den 16. oktober kl. 14.00 til KigInd holder han foredrag om krigen i Jersie Sognehus.

»Det var en frygtelig krig, hvor den ene tåbelighed efter den anden førte til voldsomme mennesketab. Havde de konservative generaler tænkt anderledes, kunne mange liv være reddet,« siger Mogens Tranders.

Høje drabstal
Omkring ti millioner soldater mistede livet i de fire krigsår. Det skyldtes ikke mindst nye våbentyper som giftgasser og maskingeværet.

»Maskingeværet var det vigtigste våben i hele krigen. Især blev det brugt ved slaget ved Somme i 1916, hvor tyskerne på en enkelt dag nedskød 60.000 britiske soldater, hvoraf de 20.000 døde,« siger Mogens Tranders. 

I sit foredrag vil han også komme ind på krigens betydning i Danmark, herunder i området ved Køge Bugt. 



»Danmark var neutral under krigen, men alligevel forventede regeringen en invasion. Derfor var beredskabet højt, ikke mindst ved Mosede Fort, fordi man forventede, at fjendlige tropper ville gå i land i Køge Bugt,h siger Mogens Tranders og fortsætter:

»For den danske befolkning var krigen frygtelig. Der var begrænsninger i eksport af varer, så der kom ingen indtjening fra udlandet, og det var stort set umuligt at importere varer. Det medførte arbejdsløs og fattigdom, så det var bestemt ikke morsomt.«

100-året for krigens ophør
Den 11. november er det 100 år siden, at krigen stoppede. Og den anledning skal bruge på at gøre opmærksom på den. 

»Vi må aldrig glemme Første Verdenskrig. Der skete så mange forfærdelige ting. Udover de meningsløse nedslagtninger af mennesker, var der gullaschbaronerne. De tjente mange penge på at sælge rottekød til soldaterne, og det er stadig frygteligt at læse om deres massive rigdom, mens befolkningerne led,« siger Mogens Tranders.
 

Der er gratis adgang til foredraget. Der kan købes kaffe til kr. 20.-.

Tekst og foto Bo Nygaard Larsen

Kilde: Jersie-skensved.dk


Flere artikler

Ny indbrudsgruppe i Midt- og Vestsjælland går målrettet efter indbrudstyve

14-02-2019
Midt- og Vestsjællands Politi har pr. 1. februar 2019 etableret en kredsdækkende indbrudsgruppe.

KÆMPE bogsalg på Solrød Bibliotek

14-02-2019
Vi har ryddet grundigt op - især i voksen faglitteratur. Kom og gør et kup!

100 dage til EU-valget: Solrød godt over landsgennemsnittet

14-02-2019
Den 15. februar er der præcis 100 dage til Europa-Parlamentsvalget søndag den 26. maj, hvor også Solrøds borgere skal forbi stemmeboksene.

Kom til opstartsmøde for iværksættere og mød unge Tobias Thomas

14-02-2019
Overvejer du at leve af din hobby eller en god forretningsidé? Men ved du ikke, hvad der skal til for at komme godt og hurtigt fra start som iværksætter? Så kan du på et opstartsmøde for nye iværksættere få svar på alle dine spørgsmål og møde andre ligesindede. Du møder også Tobias Thomas, der på få år har formået at etablere sig som en ung iværksætter med fotos, video og markedsføring på sociale medier. Han modtog i 2017 årets iværksætterpris og deler ud af sine erfaringer med at lykkes som selvstændig.

Lille dansk bryghus flytter fra Køge til Greve for at vækste

14-02-2019
Nyetablerede virksomheder i Greve Kommune skaber i stigende omfang private fuldtidsjob. Det gavner den erhvervsøkonomiske udvikling i kommunen. Fra 2014 til 2017 skabte iværksættervirksomheder i gennemsnit 2,1 fuldtidsværk. Det viser en ny vækstanalyse fra IRISGROUP. Det lille bryghus Alefarm Brewing med fem medarbejdere er en af de nye iværksættervirksomheder, der lige er flyttet til Greve for at få mere plads til at vækste.

Solrød Rundt Løbet 2019

11-02-2019
For tredje år i træk inviterer Solrød Center – i samarbejde med Solrød Atletik & Motion – alle friske solrødder til årets hyggeligste løb: SOLRØD RUNDT LØBET.

Solrød gymnastik til opvisning i Vallensbæk

11-02-2019
Solrød Gymnastik var i weekenden til deres første opvisning, Vestegnens Gymnastikdag.

Førstehjælp til bil kørekort marts 2019 - Kørekort til 17. årige

11-02-2019
Hvis du skal have kørekort til bil eller motorcykel, skal du også have et lovpligtigt, færdselsrelateret førstehjælpskursus á 8 timers varighed. UngSolrød udbyder et antal kurser alt efter hvor mange der melder sig.

Workshop – lav din egen magibog

11-02-2019
En god start på en lang karriere som okkult praktiker. Her kan du lave din egen magibog. Vi sørger for læder til indbinding, forskelligt pynt og stads og papir til siderne og viser dig forskellige måder at få dem til at se gule og gamle ud.

Strikkecafé på Solrød Bibliotek

11-02-2019
Kom og bliv inspireret og få/giv gode tips til andre strikkeglade.


ANNONCERING solrodnyt.dk · Nyhedsbrev



solrodnyt.dk

Annoncering på solrodnyt.dk
Flere placeringsmuligheder
Fra 75 kr./uge

Book online


Nyhedsbrev

Flere end 6.100 modtagere pr. udgivelse
Mandag og/eller fredag
Fra 300 kr./uge

Book online