Kjeld Ejdorf besøger FredagsTræf

20. september 2018

Fredag den 28. september kl. 17:30 er der atter FredagsTræf i Jersie Sognehus. Her vil den lokale Kjeld Ejdorf fortælle om den voldsomme stormflod i 1872.

Han er passioneret og brænder for sin sag. 74-årige Kjeld Ejdorf, Solrød, har i næsten 40 år haft den store stormflod, der ramte Danmark den 13. november 1872, som sin hobby.

»Stormfloden i 1872 hører til en af de største naturkatastrofer i Danmark. Det var orkan, der blev efterfulgt af voldsomme oversvømmelser. Ikke siden har vi her i landet set så voldsomt vejr,« siger Kjeld Ejdorf, der da heller ikke tøver med at kalde begivenheden for en 1000-års-hændelse.

Fredag den 28. september kl. 17.30 kommer han til FredagsTræf i Jersie Sognehus. Her vil han fortælle nærmere om katastrofen – med udgangspunkt i hans bog Stormfloden den 13. november 1872. Danmarks største strandingskatastrofe, som udkom i 2002.

»Værst gik det ud over de sydsøstlige og sydlige dele af de danske kyster, især Lolland-Falster. Men også lokalt blev vi ramt. For eksempel stod vandet helt op til Korporalskroen. Men det meste af området var dengang mose, så vores område slap heldigt i forhold til andre egne af landet,« siger Kjeld Ejdorf.


Kom til FredagsTræf
FredagsTræf, der bliver arrangeret af Jersie-Solrød Menighedspleje, har været en succes i 16 år. Den sidste fredag i hver måned bliver dørene åbnet til Jersie Sognehus, hvor man for 50 kroner kan få sig en to-retters menu. Drikkevarer købes særskilt.  

Arrangementet begynder med en andagt ved sognepræst Christina Inés Wandel, hvorefter maden bliver serveret. Herefter overtager Kjeld Ejdorf scenen. 

»I dag oplever vi mange storme og orkaner. Men selv de værste af dem kan ikke måle sig med den fra 1872. Flere end 260 skibe strandede, 185 søfolk druknede, og på land krævede den 100 andre menneskeliv,« siger Kjeld Ejdorf og fortætter:

»Jeg glæder mig meget til at komme. Selvom baggrunden er trist er jeg glad for at formidle min viden om denne katastrofe, som vi her lokalt også var en del af.« 

Begyndte i Jersie
Faktisk var det i Jersie, at Kjeld Ejdorf, der er pensioneret historielærer, begyndte sin interesse for stormfloden. I begyndelsen af 80erne besøgte han Martin Larsen i Jersie. På det tidspunkt anede han intet om den store stormflod.  

»Men hos Martin Larsen fandt jeg en lanterne, hvor der stod 1872 på. Jeg blev nysgerrig, fik hele historien, og derefter begyndte jeg at gøre mine egne opdagelser om stormfloden,« siger Kjeld Ejdorf.

Billetter til FredagsTræf kan købes på kontoret i Jersie Sognehus eller på kordegnekontoret i Solrød Strandkirke.


Tekst og foto:
 Bo Nygaard Larsen

Kilde: Jersie-skensved.dk


Flere artikler

Tirsdagscaféen: Hverdagen i Vridsløselille fængsel

12-11-2018
Fængselsbetjent Elsebeth Kristensen kommer tirsdag den 20. november kl. 14:00 i Solrød Strandkirke.

Koncert med Solrød StrandKor og saxofonist Per Bäcker

12-11-2018
Vær med til en musikalsk varieté med mange genrer fra lige så mange verdensdele. Lyder det ikke dejligt? Det kan du opleve søndag den 18. november kl. 15:00 i Solrød Strandkirke.

Fælleslæsning for voksne med tid om formiddagen

08-11-2018
Går du hjemme om formiddagen, måske på kontanthjælp eller førtidspension eller noget helt tredje, og synes du, at nu skal der snart ske noget godt for dig? - Så er Havdrup Kirkes nye læsegruppe måske lige det, der skal til.

Nu kan du søge om julehjælp

08-11-2018
Julen står snart for døren. For nogle er den store højtid lig med økonomiske trængsler og store frustrationer. Derfor tilbyder Jersie-Solrød Menighedspleje igen i år julehjælp til primært økonomisk trængte familier og enlige forsørgere i Jersie. Kr. Skensved og Solrød sogne.

Smukke allehelgensgudstjenester i Solrøds kirker

08-11-2018
Søndag den 4. november blev der holdt to smukke og stemningsfulde allehelgensgudstjenester i Solrød Strandkirke og Solrød Kirke.

Hør hvad der sker i din lokale kirke

05-11-2018
Søndag den 11. november kl. 12 er der menighedsmøde og let frokost i Solrød Strandkirke. Her har du mulighed for at høre, hvad du egentlig får for dine kirkeskattekroner.

Allehelgen i Jersie Kirke

01-11-2018
De fleste blade er gået af træerne, det er november, og mørket har taget pusten fra lyset. Dermed er scenen sat til allehelgensdag – dagen, hvor vi mindes vores kære afdøde. Dagen falder altid på den første søndag i november, i år den 4., og i Jersie Kirke vil den traditionen tro blive markeret ved en andagt klokken 17:00.

Spil Dansk aften med fællessang i Havdrup Sognehus

29-10-2018
For 18. år i træk afholdes Spil Dansk arrangementer over hele landet. I Havdrup Sognehus fejres Spil Dansk torsdag den 1. november kl. 18-20.

Aftensgudstjeneste ved Charlotte Gravesen

29-10-2018
Tirsdag den 30. oktober kl. 19:30 er der aftensgudstjeneste i Solrød kirke.

Allehelgensgudstjeneste i begge kirker

25-10-2018
Søndag den 4. november holder de tre præster to smukke og enkle gudstjenester i sorgens tegn.


ANNONCERING solrodnyt.dk · Nyhedsbrevsolrodnyt.dk

Annoncering på solrodnyt.dk
Flere placeringsmuligheder
Fra 75 kr./uge

Book online


Nyhedsbrev

Flere end 6.100 modtagere pr. udgivelse
Mandag og/eller fredag
Fra 300 kr./uge

Book online