Naturfag på spil: 6. klasserne dystede i at tænke nyt og kreativt

8. marts 2018

kommunens 6. klasser dystede for 10. år i træk

For 10. år i træk dystede kommunens 6. klasser i at løse naturfaglige opgaver, da der blev afholdt ’Naturfag På Spil’ i Solrød Idrætscenter.

Spændingen var stor, da årets vinder af ’Naturfag På Spil’ skulle findes i Solrød Idrætscenter. I hænderne på naturfagskonsulent Iben Dalgaard lå nemlig to sedler, hvorpå 6A (Havdrup) og 6P (Uglegårdsskolen) stod skrevet. Snart efter blev den ene klasse udtrukket af borgmesteren og kåret som årets vinder, mens den anden klasse måtte nøjes med en flot 2. plads.

Men inden vi kommer til afgørelsen på lodtrækningen, skal vi lige runde årsagen til den spændende afslutning.

 

For et par uger siden fik klasserne udleveret otte forskellige opgaver, som man i grupper skulle forsøge at løse. Nogle grupper skulle for eksempel transportere et æg over fire meter, uden at det gik i stykker. Andre skulle sortere bolde i forskellige størrelser, og så skulle fotosyntesen omdanne frø til planter.

Spørgsmålet var bare hvordan, eleverne ville løse de otte opgaver, fortæller Iben Dalgaard, der er naturfagskonsulent i Solrød Kommune:

”Opgaverne er åbne naturfaglige opgaver, hvilket vil sige, at der er mere end én løsning. Så det er arbejdsprocessen, der er i fokus, hvor eleverne skal være innovative, kreative og turde prøve sig frem. De skal samtidig være kritiske over for deres eget produkt og udvikle på de mangler, der opstår undervejs,” fortæller Iben Dalgaard.

Borgmesteren som dommer
Eleverne kunne dog ikke nøjes med at løse opgaverne. De skulle også præsentere projekterne for dommerne med en beskrivelse af produktet – og vejen til at nå til produktet.

Traditionen tro havde borgmester Niels Hörup taget plads i det kompetente dommerteam, og her gik han rundt sammen med en meddommer fra Uglegårdsskolen og bedømte en del af de flotte projekter.

Som sædvanlig var dommerne meget nysgerrige og interesserede i alle detaljer, og borgmesteren var også fuld af roser efter at have set de mange forskellige bud på at løse opgaverne:

”Det var dejligt at være dommer og se de projektopgaver, eleverne har fundet flotte løsninger på og bygget af alverdens materialer. De har kastet sig ud i det og løst opgaverne med kreative idéer og gåpåmod,” siger Niels Hörup og fortsætter: 

”Jeg har været med helt fra starten for 10 år siden, og jeg oplever, at eleverne bliver dygtigere for hvert år, der går, og deri ligger selvfølgelig også et stort cadeau til lærerne, som også udviser stort engagement og lyst til at lære fra sig. Det kan vi godt være stolte af i Solrød Kommune.”

De nervepirrende sekunder
Så blev det endelig afgørelsens time. Både 6P fra Uglegårdsskolen og 6A fra Havdrup Skole havde begge lavet de bedste løsninger i to opgaver hver. Derfor skulle vinderen findes ved lodtrækning. Naturfagskonsulent Iben Dalgaard blandede de to sedler, rakte hænderne frem mod borgmesteren, og efter lidt spænding valgte Niels Hörup den venstre hånd.

”Og vinderen er…. 6A!”

Så brød jublen ud blandt den vindende klasse, som havde svært ved at få armene ned. Der blev high five’t, krammet og sunget et kampråb.

Den ene gruppe i klassen skulle lave et produkt, der kunne sortere forskellige størrelser bolde. De løste opgaven flot og benyttede sig samtidig af genbrugsmateriale, som også talte med i dommerovervejelserne. 

Den anden gruppe i 6A skulle transportere et æg ned fra en fire meter høj mur, uden at det smadrede. Også denne gruppe løste opgaven til UG, og så havde de tilmed taget initiativ til at lave en ’samarbejdskontrakt’, forud for projektet. Det udløste også roser fra dommerne.

Foruden æren vandt 6A en tur til en valgfri naturfaglig oplevelse til hele klassen, som for eksempel Experimentarium, Zoologisk Have, Planetarium eller Den Blå Planet.

 
Kilde: Solrød Kommune


Flere artikler

Nu starter byggeriet af Havdrup Skoles nye naturfagsfløj

19-03-2018
Første spadestik til moderne naturfagsfløj taget

Mere bus til borgerne i Viby og Havdrup

19-03-2018
Snart bliver det nemmere for borgerne i Havdrup, Viby og omegn at hoppe på linje 215, når den populære buslinje får flere afgange. Det skal gøre det lettere for borgerne at komme til og fra togstationerne i Viby og Havdrup, styrker sammenhængen og øger mobiliteten i området.

Solrød Kommune bliver omfattet af lockouten

15-03-2018
KL har varslet lockout af ca. 250.000 kommunale medarbejdere

LÆSERNES BOGPRIS 2018

12-03-2018
Du bestemmer! - stem senest den 7. april

Tre konkrete initiativer skal sikre Solrød mod oversvømmelser

08-03-2018
Diger, sand og højvandslukker skal holde vandet væk, når der i fremtiden er risiko for oversvømmelser. Det er i hvert fald de initiativer, som Solrød byråd vil arbejde videre med efter at være blevet præsenteret for udviklingsgruppens anbefalinger mandag aften.

Lev for helvede - Videnscafé

01-03-2018
Solrød Bibliotek torsdag d. 15. marts kl. 17-18

Testkørsler medfører togbusser og vejspærringer i flere weekender i løbet af året

01-03-2018
Banedanmark har udvalgt strækningen mellem Køge-Roskilde til at teste det fremtidige signalsystem.
Et nyt signalsystem skal erstatte det nuværende, og derfor har Banedanmark behov for at testkøre det nye system, inden det det sættes i drift.

Byrådet spørger borgerne: Hvad synes I om at bo i Solrød Kommune?

01-03-2018
Byrådet har netop sat gang i den borgertilfredshedsundersøgelse, der for første gang giver alle borgere i Solrød Kommune mulighed for at udtrykke deres mening.

Sprog & ballade for børn

26-02-2018
Invitation til 8. marts kl. 15.30-16.30

Solrød Kommune tilbyder rygestoprådgivning

22-02-2018
Få tilskud til nikotinprodukter, når du starter på rygestopkursus


ANNONCERING solrodnyt.dk · Nyhedsbrevsolrodnyt.dk

Annoncering på solrodnyt.dk
Flere placeringsmuligheder
Fra 75 kr./uge

Book online


Nyhedsbrev

Flere end 6.100 modtagere pr. udgivelse
Mandag og/eller fredag
Fra 300 kr./uge

Book online