Sådan får rygmarvsskadede, ældre og gigtpatienter bedre førlighed

30. november 2017

A-Fys i Solrød værter ved et netværksmøde

Torsdag den 23. november var A-Fys i Solrød værter ved et netværksmøde med fokus på, hvordan astronautløbebåndet AlterG kan styrke genoptræningen af personer med rygmarvsskader, og hvordan ældre kan træne og forbedre deres gangfunktion, rygproblemer og gigt.

Her mødtes 15 fysioterapeuter fra landets forskellige genoptræningscentre samt private og offentlige fysioterapeutklinikker for at udveksle viden og erfaringer om brugen af AlterG.

Genoptræning af rygmarvsskadede

Mange rygmarvsskadede mennesker kan genoptrænes på en naturlig måde i AlterG og vil kunne hjælpes til at genvinde deres gangfunktion ligesom Michael Jodehl kendt fra TV2-programmet ”Samme tid næste år”. I 2001 blev Michael Jodehl lam fra halsen og ned i en gymnastikulykke. Meldingen fra lægerne var, at han formentlig aldrig ville komme til at gå igen. Da Michael Jodehls rygmarv var delvist beskadiget, var der dog mulighed for, at han kunne træne sig til at genvinde sin gangfunktion. Michael Jodehl valgte derfor at starte et genoptræningsforløb hos Mark Abildhauge, ejer af A-Fys i Solrød, og efter flere års disciplineret træning har han i dag gjort så store fremskridt, at han kan gå med støtte. Han er bl.a. gået op og ned af trapperne på Stevns Klint sammen med Mark Abildhauge, hvor han legede som barn, og er for nylig gået hele vejen op i Rundetårn – og ned igen.

Naturlig gangtræning i AlterG er muligt, fordi det er et vægtaflastende genoptræningsredskab, der både giver støtte til balance og reducerer kropsvægten med op til 80 procent. Det overtryk, der skabes i en pose omkring løbebåndet, bærer personen, der går i AlterG, op på samme måde som vand. Når løbebåndet samtidig kører, aktiveres den gangfunktion, som vi alle er født med, og sender signaler til hjernen. Kombinationen af vægtaflastning, støtte og det rullende løbebånd gør det nemmere at få en korrekt gangafvikling, hvor hælen sættes i jorden først.

Mark Abildhauge er en af de fysioterapeuter i Danmark, der har gode erfaringer med træning af bl.a. rygmarvsskadede i AlterG.

”AlterG er stadig så nyt på markedet, og der er mange, der endnu ikke ved, hvor fantastisk et behandlings- og træningsredskab løbebåndet er. Det er meget givtigt at udveksle erfaringer og resultater med andre, der bruger maskinen, så vi kan være med til at udvikle brugen af AlterG. Det er vigtigt, at vi er åbne over for at prøve nye ting af og lege med maskinen til gavn for vores patienter,” siger han.

Ifølge ham er det vigtigt at sætte tidligt ind med gangtræning i AlterG, hvis man for nyligt er blevet rygmarvsskadet:

”Jo før man kommer op i maskinen, jo hurtigere kan vi få etableret gangfunktionen igen og aktiveret musklerne. Det gør en kæmpe forskel for nye rygmarvsskadede at komme tidligt i gang på astronautløbebåndet.”

Der er også stadig håb for patienter, der i længere tid har været rygmarvsskadede. Mark Abildhauge har også en patient, der har været rygmarvsskadet i flere år, som har forbedret sin balance i maskinen og endda har været oppe at løbe.

Ældre og gigtpatienter genvinder førligheden

David Rasmussen, fysioterapeut og indehaver af Klinik for Kost og Fysioterapi i Roskilde, præsenterede på mødet i Solrød sine resultater fra et AlterG-projekt med Roskilde Ældre Motion.

I 10 uger har han været ansvarlig for træningen af 16 medlemmer fra Roskilde Ældre Motion i AlterG én gang om ugen. Projektet skulle bl.a. undersøge, hvordan genoptræning på løbebåndet kan hjælpe ældre, som er dårligt gående, har gigt eller rygproblemer.

”Jeg havde ikke stiftet bekendtskab med AlterG før projektets start i april. Vi så en fordel i at teste, om maskinen kunne være med til at lindre smerterne hos især gigtpatienter, som vi har mange af, og som er en del af det at blive ældre. Gigtpatienter kan være plaget af store smerter, når de går. Derfor kan de også have svært ved at træne, og netop træning kan være med til at dæmpe betændelsestilstanden og deres smerter,” siger David Rasmussen.

Projektet viste, hvor lidt der skal til for at hjælpe de ældre af med ganghjælpemidler som stok, rollator og kørestol og give dem mere livskvalitet.

”Med AlterG kan vi ramme og dæmpe gigten i kroppen. Det kom meget bag på de ældre, hvor meget tyngdekraften betyder. Der var flere, som græd, når de gik ud af maskinen igen, fordi de lige havde vænnet sig til at gå uden smerter, når de gik i næsten vægtløs tilstand i AlterG’en,” fortæller David Rasmussen.

Selv er han ret imponeret over en af herrerne i projektet, der blot trænede otte gange i AlterG. Siden juni har han været smertefri og er begyndt at spille golf.

Nogle af de andre resultater fra projektet viser også, at de gangbesværede og gigtramte ældre kan tage mindre medicin, få det bedre og blive en del af et idrætsfællesskab, hvis de får mulighed for at genoptræne i AlterG.

David Rasmussen har nu selv to maskiner stående i klinikken i Roskilde. Ifølge ham er der dog én ting, man skal være opmærksom på:

”Det er vigtigt ikke at overtræne i AlterG. Hvis du har siddet i kørestol i to år, får du meget hurtigt blod på tanden og lyst til at træne i maskinen hele tiden. Vævet skal dog kunne nå at følge med, og derfor er det mest optimalt at træne maksimalt to gange om ugen i AlterG, hvis man er meget svækket.”

 

Mark Abildhauge, ejer af A-Fys i Solrød, er fysioterapeut og bruger bl.a. løbebåndet AlterG til genoptræning af patienters gangfunktion. Gennem mere end 13 år har Mark Abildhauge været fysioterapeut for Michael Jodehl, der har genoptrænet sin gangfunktion efter en rygmarvsskade.  

Se film med Michael Jodehl, der går uden hjælp: https://www.youtube.com/watch?v=pVFTEVjioD4

Fakta om AlterG

AlterG en ”vægt-aflastende G-træner” til rehabilitering, træning og genoptræning, der med fordel kan bruges af personer med gangbesvær.

Det er en træningsmaskine med et løbebånd, hvor man løftes, så man vejer mindre - helt ned til 20 % af sin egen vægt. Dette sker ved, at en pose, der omslutter løbebåndet, bliver fyldt med trykluft. Posen er spændt fast som et bælte om livet og løfter kroppen op - lidt som en badering gør, når man svømmer. Personen kan få en naturlig balance og motorik, når vedkommende er på AlterG. Træning i AlterG kan sammenlignes med træning i vand - dog uden den modstand som vand giver. Løbebåndet er udviklet i et samarbejde med NASA, hvor AlterG bruges til at hjælpe astronauter til at gå normalt, når de er tilbage på jorden efter længere ophold i rummet. 

AlterG adskiller sig fra andre vægtaflastende systemer ved, at personen løftes ved hjælp af luft i stedet for ophængning i seler, hvilket giver en større grad af frihed samtidig med, at balance og gang trænes.

AlterG kan anvendes af de fleste personer, der er gangbesværet eller skal genoptrænes. Det er fx ældre med faldskader eller dårlig balance, personer med parkison eller apopleksi, nyligt opererede efter fraktur, gigt- og sclerosepatienter, rygmarvsskade, hjerneskadede, spastikere, personer med sportsskader osv.
Flere artikler

Parkeringspladsen ved Solrød Tennis Klub

14-12-2017
På mandag den 18. december påbegynder Solrød Kommune en midlertidig renovering af P-pladsen ved tennisklubben.

Juleværksted & live julemusik i Solrød Center på søndag

14-12-2017
Vi byder indenfor i vores populære Juleværksted. Solrød FC sælger juletræer ved Strandvejstorvet og De Bøjede Søm spiller hyggelig julemusik i Centergaden.

Er du UngSolrøds nye lektiehjælper?

14-12-2017
Har du lyst til at være med til at give de unge et rigt og udviklende fritidsliv, og kunne du tænke dig at bruge et par timer om ugen i samvær med unge fra 7. – 9. klasse?

REKORDMANGE BØRNEFAMILIER I REGION SJÆLLAND SØGER JULEHJÆLP HOS MØDREHJÆLPEN

14-12-2017
Antallet af ansøgninger om julehjælp fra Mødrehjælpen er allerede 20 procent højere end sidste år. "Vi har brug for økonomisk opbakning, så vi kan hjælpe flere," siger direktør.

Bibliotekets åbningstider jul - nytår

14-12-2017
Biblioteket har åbent for selvbetjent bibliotek hver dag kl. 7.00 - 22.00 undtagen d. 31. december, hvor der lukkes helt kl. 15.00.

Brugte brudekjoler skal lokke rige asiatiske brudepar til Danmark

14-12-2017
Lea Kaliszan, der i marts 2017 åbnede butikken Brides by Kaliszan i Jersie, har med et 12-tal til eksamen i uddannelsen ´Iværksætteri i praksis´ fået mod på at forfølge sin drøm om at udleje brugte brudekjoler ikke bare til danskerne men også til unge, rige asiatiske brude.

Spændende lørdag i Solrød Center

11-12-2017
Lørdag 16. december byder Solrød Center på juleboder, Palle Pirat Juleshow, Hestevogn og Juleværksted.

Musikalske krydser i valgkampen

11-12-2017
Valget er overstået. Alligevel blev der sat krydser, da Ældre Sagen i Solrød for nylig havde besøg af den TV-aktuelle musikquiz "Syng Med & Tip et Hit". Klaus Strand-Holm fra bandet Klaus & Servants fik sammen med fru Karin et veloplagt publikum til at synge og sætte krydser, da showet kom forbi Solrød Centret.

1105 SOLRØD-HUSSTANDE BRUGER HAVEN SOM POSTHUS I JULEN

11-12-2017
Sidste år købte 53 pct. af sjællænderne julegaver online, men forventningen er, at endnu flere vil gøre det i år. Mens julehandlen på nettet boomer, har mange Solrød- og Havdrup-borgere gjort det ekstra nemt for sig selv at modtage julepakkerne.

Stort tillykke til 11 gazeller fra Greve – heraf er syv nye på gazellelisten

11-12-2017
11 virksomheder fra Greve Kommune er at finde i Dagbladet Børsens liste over årets gazeller. Heraf er syv helt nye Grevegazeller. En af de virksomheder, der for første gang har fået en gazelle, er det danske telemarketinghus Lead Telemarketing ApS, som ligger med udsigt over vandet og bådene i Greve Marina.


ANNONCERING solrodnyt.dk · Nyhedsbrevsolrodnyt.dk

Annoncering på solrodnyt.dk
Flere placeringsmuligheder
Fra 75 kr./uge

Book online


Nyhedsbrev

Flere end 6.100 modtagere pr. udgivelse
Mandag og/eller fredag
Fra 300 kr./uge

Book online