Sådan får rygmarvsskadede, ældre og gigtpatienter bedre førlighed

30. november 2017

A-Fys i Solrød værter ved et netværksmøde

Torsdag den 23. november var A-Fys i Solrød værter ved et netværksmøde med fokus på, hvordan astronautløbebåndet AlterG kan styrke genoptræningen af personer med rygmarvsskader, og hvordan ældre kan træne og forbedre deres gangfunktion, rygproblemer og gigt.

Her mødtes 15 fysioterapeuter fra landets forskellige genoptræningscentre samt private og offentlige fysioterapeutklinikker for at udveksle viden og erfaringer om brugen af AlterG.

Genoptræning af rygmarvsskadede

Mange rygmarvsskadede mennesker kan genoptrænes på en naturlig måde i AlterG og vil kunne hjælpes til at genvinde deres gangfunktion ligesom Michael Jodehl kendt fra TV2-programmet ”Samme tid næste år”. I 2001 blev Michael Jodehl lam fra halsen og ned i en gymnastikulykke. Meldingen fra lægerne var, at han formentlig aldrig ville komme til at gå igen. Da Michael Jodehls rygmarv var delvist beskadiget, var der dog mulighed for, at han kunne træne sig til at genvinde sin gangfunktion. Michael Jodehl valgte derfor at starte et genoptræningsforløb hos Mark Abildhauge, ejer af A-Fys i Solrød, og efter flere års disciplineret træning har han i dag gjort så store fremskridt, at han kan gå med støtte. Han er bl.a. gået op og ned af trapperne på Stevns Klint sammen med Mark Abildhauge, hvor han legede som barn, og er for nylig gået hele vejen op i Rundetårn – og ned igen.

Naturlig gangtræning i AlterG er muligt, fordi det er et vægtaflastende genoptræningsredskab, der både giver støtte til balance og reducerer kropsvægten med op til 80 procent. Det overtryk, der skabes i en pose omkring løbebåndet, bærer personen, der går i AlterG, op på samme måde som vand. Når løbebåndet samtidig kører, aktiveres den gangfunktion, som vi alle er født med, og sender signaler til hjernen. Kombinationen af vægtaflastning, støtte og det rullende løbebånd gør det nemmere at få en korrekt gangafvikling, hvor hælen sættes i jorden først.

Mark Abildhauge er en af de fysioterapeuter i Danmark, der har gode erfaringer med træning af bl.a. rygmarvsskadede i AlterG.

”AlterG er stadig så nyt på markedet, og der er mange, der endnu ikke ved, hvor fantastisk et behandlings- og træningsredskab løbebåndet er. Det er meget givtigt at udveksle erfaringer og resultater med andre, der bruger maskinen, så vi kan være med til at udvikle brugen af AlterG. Det er vigtigt, at vi er åbne over for at prøve nye ting af og lege med maskinen til gavn for vores patienter,” siger han.

Ifølge ham er det vigtigt at sætte tidligt ind med gangtræning i AlterG, hvis man for nyligt er blevet rygmarvsskadet:

”Jo før man kommer op i maskinen, jo hurtigere kan vi få etableret gangfunktionen igen og aktiveret musklerne. Det gør en kæmpe forskel for nye rygmarvsskadede at komme tidligt i gang på astronautløbebåndet.”

Der er også stadig håb for patienter, der i længere tid har været rygmarvsskadede. Mark Abildhauge har også en patient, der har været rygmarvsskadet i flere år, som har forbedret sin balance i maskinen og endda har været oppe at løbe.

Ældre og gigtpatienter genvinder førligheden

David Rasmussen, fysioterapeut og indehaver af Klinik for Kost og Fysioterapi i Roskilde, præsenterede på mødet i Solrød sine resultater fra et AlterG-projekt med Roskilde Ældre Motion.

I 10 uger har han været ansvarlig for træningen af 16 medlemmer fra Roskilde Ældre Motion i AlterG én gang om ugen. Projektet skulle bl.a. undersøge, hvordan genoptræning på løbebåndet kan hjælpe ældre, som er dårligt gående, har gigt eller rygproblemer.

”Jeg havde ikke stiftet bekendtskab med AlterG før projektets start i april. Vi så en fordel i at teste, om maskinen kunne være med til at lindre smerterne hos især gigtpatienter, som vi har mange af, og som er en del af det at blive ældre. Gigtpatienter kan være plaget af store smerter, når de går. Derfor kan de også have svært ved at træne, og netop træning kan være med til at dæmpe betændelsestilstanden og deres smerter,” siger David Rasmussen.

Projektet viste, hvor lidt der skal til for at hjælpe de ældre af med ganghjælpemidler som stok, rollator og kørestol og give dem mere livskvalitet.

”Med AlterG kan vi ramme og dæmpe gigten i kroppen. Det kom meget bag på de ældre, hvor meget tyngdekraften betyder. Der var flere, som græd, når de gik ud af maskinen igen, fordi de lige havde vænnet sig til at gå uden smerter, når de gik i næsten vægtløs tilstand i AlterG’en,” fortæller David Rasmussen.

Selv er han ret imponeret over en af herrerne i projektet, der blot trænede otte gange i AlterG. Siden juni har han været smertefri og er begyndt at spille golf.

Nogle af de andre resultater fra projektet viser også, at de gangbesværede og gigtramte ældre kan tage mindre medicin, få det bedre og blive en del af et idrætsfællesskab, hvis de får mulighed for at genoptræne i AlterG.

David Rasmussen har nu selv to maskiner stående i klinikken i Roskilde. Ifølge ham er der dog én ting, man skal være opmærksom på:

”Det er vigtigt ikke at overtræne i AlterG. Hvis du har siddet i kørestol i to år, får du meget hurtigt blod på tanden og lyst til at træne i maskinen hele tiden. Vævet skal dog kunne nå at følge med, og derfor er det mest optimalt at træne maksimalt to gange om ugen i AlterG, hvis man er meget svækket.”

 

Mark Abildhauge, ejer af A-Fys i Solrød, er fysioterapeut og bruger bl.a. løbebåndet AlterG til genoptræning af patienters gangfunktion. Gennem mere end 13 år har Mark Abildhauge været fysioterapeut for Michael Jodehl, der har genoptrænet sin gangfunktion efter en rygmarvsskade.  

Se film med Michael Jodehl, der går uden hjælp: https://www.youtube.com/watch?v=pVFTEVjioD4

Fakta om AlterG

AlterG en ”vægt-aflastende G-træner” til rehabilitering, træning og genoptræning, der med fordel kan bruges af personer med gangbesvær.

Det er en træningsmaskine med et løbebånd, hvor man løftes, så man vejer mindre - helt ned til 20 % af sin egen vægt. Dette sker ved, at en pose, der omslutter løbebåndet, bliver fyldt med trykluft. Posen er spændt fast som et bælte om livet og løfter kroppen op - lidt som en badering gør, når man svømmer. Personen kan få en naturlig balance og motorik, når vedkommende er på AlterG. Træning i AlterG kan sammenlignes med træning i vand - dog uden den modstand som vand giver. Løbebåndet er udviklet i et samarbejde med NASA, hvor AlterG bruges til at hjælpe astronauter til at gå normalt, når de er tilbage på jorden efter længere ophold i rummet. 

AlterG adskiller sig fra andre vægtaflastende systemer ved, at personen løftes ved hjælp af luft i stedet for ophængning i seler, hvilket giver en større grad af frihed samtidig med, at balance og gang trænes.

AlterG kan anvendes af de fleste personer, der er gangbesværet eller skal genoptrænes. Det er fx ældre med faldskader eller dårlig balance, personer med parkison eller apopleksi, nyligt opererede efter fraktur, gigt- og sclerosepatienter, rygmarvsskade, hjerneskadede, spastikere, personer med sportsskader osv.
Flere artikler

Rekordmange danskere deler deres ferieoplevelser på sociale medier

19-07-2018
Fire ud af ti danskere laver opdateringer på sociale medier, når de er på ferie

Cirkus Baldoni præsenterer DANISH DYNAMITE

19-07-2018
Cirkus Baldoni er atter på vej

Fredagstræf med underholdning

19-07-2018
Salen i Jersie Sognehus venter på at blive indtaget af Fredagstræf, fredag den 27. juli kl. 17:00 til 21:00.

Sjov Sommer - Modellervoks med plantefarver - 0.-3. klasse

19-07-2018
I workshoppen her kan du lære at lave din egen modellervoks med plantefarve. Først skal farverne laves af planter og grønsager, og bagefter laves selve modellervoksen. Til sidst bliver der tid til at slippe fantasien løs og bygge og lege med den hjemmelavede modellervoks. Alle deltagere får en opskrift med hjem.

Gokart og motorlære med UngSolrød

19-07-2018
Er du vild med at køre Gokart og ka´ du li´ at have en skiftenøgle i hånden? Så er dette hold lige noget for dig!

Tag rejseguiden med i lommen

19-07-2018
Lån rejsebøger på eReolen og eReolen Global.

Ponyen Baloo bragte grin og glæde frem på Christians Have

16-07-2018
Hvem siger, at heste ikke hører hjemme på et plejecenter? I hvert fald ikke beboerne på Christians Have, som torsdag jublede over et fornemt besøg af ponyen Baloo.

En lille måned til Seebach Jam i Solrød Center

12-07-2018
Seebach Jam kommer og spiller til den næste Festlige Fyraftens Fredag i Solrød Center 10. august.

Filmværkstedet hos UngSolrød

12-07-2018
Har du en god idé til en film? Er du god til at skrive historier? Elsker du at se film, og er interesseret i, hvordan man laver dem? Er du interesseret i hvordan man planlægger, optager og redigerer film? – Så er du landet det rette sted.

Sjov Sommer - FIFA 18 turnering på biblioteket

12-07-2018
Er du den bedste i Solrød til FIFA18? Så tilmeld dig sommerens PS4 Pro turnering på biblioteket.


ANNONCERING solrodnyt.dk · Nyhedsbrevsolrodnyt.dk

Annoncering på solrodnyt.dk
Flere placeringsmuligheder
Fra 75 kr./uge

Book online


Nyhedsbrev

Flere end 6.100 modtagere pr. udgivelse
Mandag og/eller fredag
Fra 300 kr./uge

Book online